Keskustelua, koulutuksia ja kavereita.
Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK on perinteisesti järjestänyt joka vuosi syysstartin. Syystartti on tapahtuma, jossa nimensä mukaisesti startataan syksyn työ. Tapahtumassa keskustellaan liittokokousmateriaaleista, osallistutaan koulutuksiin, jännitetään SAMOK hallitushakua koskevaa paneelia ja verkostoidutaan muiden opiskelijakuntien kanssa. Olin mukana edustamassa Helgaa, sekä osallistumassa vaalipaneeliin puheenjohtaja ehdokkaan roolissa.
SAMOKin 25. varsinainen liittokokous järjestetään 29.-30.10.2020. Liittokokouksessa liiton jäsenjärjestöt eli opiskelijakunnat päättävät liitolle toimintasuunnitelman, talousarvion, strategian, pitkän aikavälin EU-edunvalvontasuunnitelman, sekä YTHS-ohjesäännön. Tämän lisäksi liitolle valitaan hallitus vuodelle 2021.
Liittokokousmateriaalien läpikäynti on suuri osa syysstartista. Materiaaleista keskustelu on hyvä aloittaa jo ajoissa, jotta opiskelijakunnat voivat aloittaa lausuntojen valmistelemisen ilman huolta siitä, ettei ymmärrä joitain tiettyjä kohtia materiaalista. Kysymyksiä voi esittää SAMOKin hallitukselle, joka parhaansa mukaan vastaa kenttää mietyttäviin kysymyksiin. Tämä on myös otollinen paikka vaikuttaa liiton toimintaan. Pitkänaikavälin EU-edunvalvontasuunnitelma on tärkeä, koska SAMOK on ainoa puhtaasti ammattikorkeakouluopiskelijaa edustava taho EU-kentällä.
Tämän vuoden syystartti oli poikkeuksellinen monesta syystä. Tänä vuonna valmistellaan liitolle tulevaa strategiaa neljäksi vuodeksi. Strategian kommentointi suoraan on todella hyvää vaikuttamista, sillä liitto käyttää strategiaa ohjatakseen toimintaa. Tällä tavoin opiskelijakunnat määrittävät pitkäaikaisen suunnan liitolle. Strategia on vielä lausuntokierroksella, mutta se sisältää tällä hetkellä loistavia tavoitteita esimerkiksi yhdenvertaisuuteen ja avoimuuteen liittyen. Strategia on liitolle hyvä kompassi antamaan suuntaa tuleville vuosille. Missään materiaaleissa ei kuitenkaan olla valmistauduttu pandemian aiheuttamiin ongelmiin ja poikkeustilanteesta palautumiseen. Näihin kysymyksiin opiskelijakuntakenttä tarvitsee ratkaisuja.
SAMOK järjesti meille kaksi koulutusta. Palvelumuotoiluun liittyvä koulutus oli erittäin hyödyllinen. Koulutuksen aikana teimme jokainen ryhmä oman palvelumuotoilu express tyylisen kampanjan. Opiskelijakunnilla oli loistavia ideoita esim. pandemiaan liittyvien opiskelijakunnan kohtaamiin haasteisiin. Toinen koulutus liittyi esiintymiseen ja jäsenhankintaan. Helga sai loistavia ideoita siitä, miten voi palvella Haaga-Helian opiskelijoita paremmin, jotta jäsenyys olisi houkuttelevampi. Otamme varmasti mukaan palvelumuotoiluun liittyviä toimia arjessamme.
Verkostoitumisen ja yhteisöllisyyden tärkeyttä ei voi unohtaa. Pandemia on pakottanut opiskelijakunnat muovaamaan omaa toimintaansa verkkoon. Tämä nakertaa vielä entisestään toimijoiden hyvinvointia, mikä on muutenkin vaakalaudalla työmäärän kasvaessa. Kavereiden näkeminen, grillaaminen ja saunominen oli varmasti kaikille toimijoille tervetullut kokemus.
Tavataan käytävillä, tapahtumissa ja etänä. Minuun voi olla yhteydessä sähköpostitse!
Olli Kolehmainen
Edustajiston puheenjohtaja
olli.kolehmainen@helga.fi