Koronaviruksen (COVID-19) vaikutukset näkyvät tällä hetkellä monen arjessa. Helga on kerännyt tälle sivulle tietoa koronaviruksen vaikutuksista opiskeluun ja tärkeitä linkkejä eri toimijoiden sivuille.
Yleistilanne
Koronaviruksen vaikutukset ovat laajat, ja tilanne elää jatkuvasti. Luotettavaa ja ajankohtaista tietoa löydät THL:n sivuilta.
Kaupunkien ajankohtaisuudet voit tarkistaa täältä:
Vaikutukset opiskelijan etuuksiin
Opintotuen maksaminen jatkuu normaalisti, vaikka opinnot keskeytyisivät koronaviruksen vaikutusten seurauksena. Tästä ei tarvitse tehdä erillistä ilmoitusta Kelaan. Jos opinnot eivät edisty tarpeeksi poikkeustilanteen takia, ei maksettua tukea tarvitse palauttaa.
Jos opintotuen enimmäsiaika on ylittymässä eikä opinnot edisty, saattaa tuen maksaminen keskeytyä. Ota kaikki todistukset poikkeusjärjestelyistä (korkeakoulun ilmoitus riittää) talteen. Opintotuen maksamisen jatkoa voi hakea verkossa Kelan sivuilla.
Opintoajan ollessa liian pitkä, Kela antaa hylkäävän päätöksen myös lainahyvityksestä. Tästä voi kuitenkin tehdä uudelleenkäsittelypyynnön tilanteen selvittämiseksi.
Vaihtojakson peruuntuessa tai keskeytyessä tee ilmoitus Kelalle. Jo nostettua korotettua lainaa ei tarvitse palauttaa.
Lisätietoa koronaviruksen vaikutuksista etuuksiin löydät täältä!
Vaikutukset opiskeluun (Paluu kampuksille)
Haaga-Helian ammattikorkeakoulun kampukset avattiin kesäkuussa rajoitetusti ja syyslukukauden ensimmäinen periodi jatkuu niin kutsutulla yhdistelmämallilla, jossa opiskelu ja työskentely tapahtuu sekä etänä että kampuksilla. Kampuksilla sallitaan enintään noin puolet henkilöstöstä ja opiskelijoista yhtäaikaisesti. Yhdistelmämalli tulee olemaan voimassa koko ensimmäisen periodin ajan (1.8.–16.10.2020).
Yhdistelmämalli takaa jokaiselle vähintään metrin (1) suojaetäisyyden toteutumisen. Jokaisen kampuksella asioivan tulee noudattaa suojaetäisyyksiä niin hisseissä luokka-, neuvottelu- ja työhuoneissa kuin henkilöstön taukotiloissa ja ravintoloissakin.
Haaga-Helia tulee jatkamaan tehostettua siivousta, jonka yhteydessä siivoojat pyyhkivät pöydät päivittäin niin työ- kuin oppimistiloissakin. Myös WC-tilojen tehostettua siivousta jatketaan.
Jokaisen tulisi silti muistaa, että meillä kaikilla on myös itsellämme tärkeä rooli ja vastuu yhteisestä turvallisuudestamme. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että meistä jokainen on velvollinen huolehtimaan työvälineidemme puhtaudesta ja välttämään työpisteiden vaihtelua, jotta riskit voitaisiin minimoida ja mahdolliset leviämiset estää.
Haaga-Helian keskeiset turvallisuustoimenpiteet COVID-19 riskin ehkäisemiseksi ja minimoimiseksi perustuvat suojaetäisyyksien mahdollistamiseen ja varmistamiseen, tehostettuun hygieniaan sekä siivoukseen.
Lähiopetuksessa etusijalla ovat 1. vuoden opiskelijat, joiden tuentarve on selkeästi suurin. Kampuksilla tullaan sallimaan enintään noin puolet henkilöstöstä ja opiskelijoista yhtäaikaisesti.
Ravintola- ja kahvilatoiminta pyritään avaamaan turvamääräykset huomioiden. Ravintolapaikat joudutaan puolittamaan, eivätkä kaikki ravintolat ole välttämättä normaalisti auki. Tästä johtuen lounastaminen tullaan porrastamaan kampuskohtaisesti myöhemmin julkaistavien erillisohjeiden mukaan. Opintoihin liittyviä asioita organisoidaan yksikkökohtaisesti, joten seuraathan aktiivisesti MyNetia ja sähköpostiasi.
Osa työharjoitteluista toteutuu normaalisti tai etäyhteydellä. Jos kuitenkin työharjoittelusi siirtyy, kannattaa suunnitella opinto-ohjaajan kanssa mitä korvaavia opintoja voit suorittaa harjoitteluun varattuna aikana.
Haaga-Helian yksiköt ja kampukset tulevat päättämään itsenäisesti tarkoituksenmukaisesta toteutuksesta etä- ja kampustyöskentelyn suhteen.
KAMPUKSILLA
Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Pese kätesi huolellisesti aina tullessasi kampukselle ja ennen ruokailua. Jos käsien pesu ei ole mahdollista, käytä käsihuuhdetta. Kampuksille on tuotu käsihuuhdeannostelijoita.
Pidä 1-2 metrin turvaväli. Vältä hissejä mahdollisuuksien mukaan.
Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita, älä tule kampuksille! Jos sairastut päivän aikana, älä jää kampukselle tai siirry aulapalveluiden osoittamaan erilliseen tilaan.
Hakeudu herkästi koronavirustestiin
Uusien tartuntojen määrä on tällä hetkellä vähäinen, mutta nousua on ollut viimeisen kuukauden aikana (lähde: THL). Vastuu tilanteen pysymisestä hyvänä on kuitenkin yhteinen, joten nyt on tärkeää seurata suosituksia. Pysytään terveinä!
Mistä apua jos ahdistaa?
Apua ahdistukseen voi saada esimerkiksi 24/7 päivystävästä kriisipuhelimesta , Nyyti ry:n järjestämistä verkkokeskusteluista ja Hengähdyshetki-kokonaisuudesta, sekä MIELI ry:n ohjeista ja Sekasin-chatista.
Korkeakoulupapin palvelut ovat kaikkien opiskelijoiden käytössä myös poikkeusoloissa. Papin kanssa voi keskustella luottamuksellisesti jokaisen vakaumusta kunnioittaen.
Pasilan kampuksen opiskelijat voivat edelleen käyttää opiskeluterveydenhuollon palveluita ensisijaisesti puhelinpalveluina, joillain edellytyksin myös ajanvarauksella vastaanotolla. Oireinen opiskelija ei voi tulla vastaanotolle. Terveydenhoitajista tällä hetkellä palvelevat Ina Ihalainen ja Marjo Isohanni. Myös psykiatrinen sairaanhoitaja tarjoaa Helsingin kampusten opiskelijoille keskustelutukea. Yhteystiedot MyNetistä.
Muiden kampusten opiskelijat voivat hakeutua tarvittaessa kunnalliseen terveydenhuoltoon.
Milloin voit tulla kampuksille?
Hengitystieinfektioon sairastumisesta tai koronaepäilystä on kulunut vähintään 7 vrk ja oireettomuutesi on jatkunut kolmen vuorokauden ajan.
Sinulla tai samassa taloudessa asuvan henkilön todennetusta koronavirukseen sairastumisesta on kulunut 14 vrk ja tämän lisäksi sinä tai kyseinen henkilö on ollut oireeton kolmen päivän ajan.
Et ole oleskellut viimeisen 14 päivän aikana samassa tilassa koronaan sairastuneen kanssa.
Sairauden tai jonkin muun edellämainitun tilanteen vuoksi.
Onko mitään tapahtumia nyt?
Seuraamme tilannetta jokaisen tapahtuman kohdalla. Tärkeintä meille on opiskelijoiden turvallisuus. Mikäli siis koemme, että voimme järjestää tapahtuman turvallisesti järjestämme sen. Jokaisesta tapahtumasta annetaan erikseen ilmoitus, mikäli se joudutaan perumaan.
Hyödyllisiä linkkejä, jos haluat lisätietoja:
Suomen valtion tiedotukset liittyen koronavirukseen.
Tietoa opintotuesta ja muista Kelaan liittyvistä asioista.
Opetus- ja kulttuuriministeriön tietoa koronaviruksen vaikutuksista opiskeluun.
Maailman terveysjärjestö WHO:n (World health organization) koronavirussivu.