Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Blogi: Elämäni ensimmäiset EU-vaalit

Itselläni ja monella muulla opiskelijalla on edessä ensimmäinen kerta käyttää ääntä. Ensimmäinen kerta käyttää ääntä nimittäin EU-vaaleissa ja tällaisia tilaisuuksia tuleekin tarjolle vain viiden vuoden välein. Jännittävää! 

Olen ymmärtänyt, että suomalaiset äänestävät kaikista ahkerimmin presidentinvaaleissa ja vastapainona sitten taas matalan äänestysprosentin omaavat EU-vaalit. Erikoista, sillä tietojeni mukaan Suomi kuuluu Euroopan Unioniin ja kaikki mitä siellä päätetään valuu myös alaspäin.

Kieltämättä itsekin olen pohtinut aiemmin, että miksi juuri minä äänestäisin, en kuitenkaan tiedä niin paljoa näistä EU-kuvioista. En ole edes varma ketä siellä on ehdolla eli antaa niiden äänestää ketkä ovat paremmin perillä asioista, eikö?

En myöskään ole varma johtuuko se markkinoinnista vai siitä, että olen itse ensimmäistä kertaa äänestämässä, mutta mielestäni EU-vaalit ovat jääneet hieman etäiseksi tavan tallaajalle? Uskon ja toivon, että tähän on alettu tekemään jo muutosta. EU-vaaleilla valitaan kuitenkin 15 jäsentä Suomesta edustamaan Euroopan parlamenttiin ja heillä tulee olemaan vaikutusvaltaa.

Anyway, olen tullut siihen lopputulokseen, että täysi-ikäisenä Suomen kansalaisena haluan ehdottomasti käyttää äänioikeuttani aina kun on mahdollista! Äänestämättä jättäminen on sama kuin olisi hiljaa karaokebaarissa. Vaikka koet, että sinulla olisi annettavaa lavalla, jätät silti menemättä ja kuuntelet kun muut hoilaavat biisejä joista et niin välitä. Suomalaiset ovat siitä sympaattisia, että vaikka he ovat aluksi ujoja eivätkä uskalla mennä laulamaan niin vähän ajan päästä he ovat kuitenkin rohkaistuneet ja lavalta raikaa Ukkometso mitä komeimmin! Kannatti siis mennä ja tehdä.

EU-vaalien ennakkoäänestys järjestettiin 29.5.-4.6.2024 ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 9.6.2024. Kun tulee seuraava sopiva ajankohta, käytäthän edes pienen hetken päivästä siihen, että tutustut EU-vaali ehdokkaisiin tästä linkistä:  https://tulospalvelu.vaalit.fi/EPV-2024/fi/ehd_listat_kokomaa.html (nyt ei voisi enää helpommaksi tehdä). Vaalikoneet ovat myös hyviä antamaan suuntaa eikä vie paljoa aikaa, tässä toinen linkki Allianssin tekemään nuorten vaalikoneeseen: https://nuorisoala.fi/nuortenvaalikone/.

Sitten kun olet bongannut tuttuja nimiä ehdokaslistalta tai selvittänyt potentiaalisen ehdokkaan ketä äänestää niin tässä vaiheessa on turha enää luovuttaa. Eikun siis lähimmälle uurnalle varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina 9.6 !

Ja jos nyt vieläkin mietityttää niin äänestäneet saavat meiltä Helgan hallituslaisilta EU-haalarimerkin, ehkä se motivoi parhaiten opiskelijaa äänestämään ?

Meiju Hämäläinen,

Helgan hallituksen jäsen

Mikäli opiskelet Haaga-Heliassa, voit liittyä opiskelijakunta Helgan jäseneksi.

Meidän tehtävämme on varmistaa sinulle mahdollisimman mutkaton, mieluisa ja ikimuistoinen opiskeluaika.

Viimeisimmät artikkelit