Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Uuden Opiskelijan Opas

Mikä on Helga?

Opiskelijahaalarit

Haalarit ovat opiskelijan uniformu! Ne luovat yhteisöllistä henkeä ja tunnistat niistä myös muut opiskelutoverisi. Helgan haalarit ovat väriltään peroolinsiniset ja niitä käyttävät kaikki Haaga-Helian opiskelijat eli tunnistat Helgalaisen väristä! Jokaisen haalarin mukana annetaan myös haalarietiketti, joka opastaa haalareiden käyttöön. Oman haalarin voi ostaa Helga Pointeilta tai verkkokaupasta. Haalarin hinta on Helgan jäsenille 39€ ja muille 78€. 

Helga

Mikä on Helga?

Helga on Haaga-Helian opiskelijakunta, jonka lakisääteinen tarkoitus on tarjota kaikille opiskelijoillemme tukea ja auttaa edunvalvonnallisissa asioissa aina orientaatioviikosta opintojen loppuun asti. Lue lisää täältä.

Miten liittyä jäseneksi?

 

Voit liittyä Helgan jäseneksi helposti verkkokauppamme Kide.appin kautta. Mikäli et ole vielä rekisteröitynyt palveluun, tulee sinun ensimmäisenä luoda itsellesi käyttäjätunnus. Ostaessasi opiskelijakunnan jäsenyyttä tarvitset oman opiskelijanumerosi, korkeakoulun myöntämän sähköpostiosoitteen sekä kampuksen, koulutusohjelman ja opintojen aloitusajankohdan digitaalisen opiskelijakortin käyttöönottoa varten.

Lue lisää jäsenyydestä täältä.

Opiskelijakunnan jäsentunnisteen käyttöönotto

Opiskelijakunnan jäsentunniste on digitaalinen. Digitaalisella jäsentunnisteella lunastat paikalliset- ja vatlakunnalliset opiskelijaedut sekä todistat jäsenyytesi kätevästi puhelimella. Helgan jäsenyyden voi todistaa  Slicen ja Pivon tunnisteilla.

Mahdollisissa kysymyksissä tai ongelmatilanteissa voit aina ottaa yhteyttä verkkosivujemme asiakaspalveluchatin kautta TAI sähköpostitse jasenpalvelu@helga.fi. Muistathan aina kuvailla ongelman mahdollisimman tarkasti. Opiskelijatunnisteen ongelmatilanteissa voit myös olla yhteydessä Sliceen (info@slice.fi) tai Pivoon (asiakaspalvelu@pivolompakko.fi).

● Slice

Sovelluksessa voit selata opiskelijaetuja sijainnin, yrityksen, toimialan tai hakusanan mukaan. Edut ovat joko jatkuvia tai kertaetuja, joita löytyy ympäri Suomen. Digitaalinen opiskelijakortti käy todisteena opiskelijastatuksesta niin Kelalle, Matkahuollolle kuin VR:llekin.

Slicesta voit lukea lisää täältä: https://helga.fi/palvelusi/opiskelijatunniste/slice/

● Pivo

Pivo tarjoaa palveluratkaisun, johon sisältyy digitaalinen opiskelijakortti sekä opiskelijan etuohjelma. Pivossa näkyvät myös kaikki Slicen tarjoamat edut ja alennukset, sekä pelkästään Pivo-kohtaisia etuja. Kuten Slice, myös Pivo käy virallisena opiskelijatunnisteena kaikkialla.

Pivosta voit lukea lisää täältä: https://helga.fi/palvelusi/opiskelijatunniste/pivo/

 

● Kelan ateriatukikortti - Pivo

Helga tarjoaa kaikille Haaga-Helian opiskelijoille mahdollisuuden ottaa käyttöön digitaalisen Kelan ateriatukikortin Pivossa. Ateriatukikortti oikeuttaa ainoastaan ateriatukeen opiskelijaravintoloissa – sillä ei ole mahdollista hyödyntää muita opiskelijakunnan tarjoamia etuja, eikä se käy opiskelijatunnisteena muualla kuin opiskelijaravintolassa.

Miten ateriatukikortti otetaan käyttöön?

1. Lataa Pivo puhelimeesi ja ota se käyttöön verkkopankkitunnuksillasi

2. Avaa Pivo, valitse ”Opiskelijakortti” ja valitse sitten ”Ateriatukikortti”

Helgan jäsenpalvelupisteet- Helga Point

Helga Point on palvelupiste johon opiskelijat voivat tulla asioimaan aukioloaikojen puitteissa. Point piste löytyy jokaiselta Haaga-Helia kampukselta: Pasilasta 2. kerroksen palvelukäytävältä ja Haagassa, Malmilla, Porvoossa ja Vierumäellä paikallisyhdistysten toimistoilta.

Lisää jäsenpalvelupisteistä voit lukea täältä: https://helga.fi/palvelusi/helga-point-jasenpalvelupisteet/

Fuksiaiset

Fuksiaiset ovat tapahtuma juuri sinulle uusi opiskelija! Fuksiaisten tarkoituksena on ryhmäyttää uudet opiskelijat, tutustuttaa tapahtumakulttuuriin ja Haaga-Helian eri yhdistyksiin sekä pitää hauskaa uusien opiskelijakavereiden kanssa. Liput fuksiaisiin hankitaan yhdessä oman tutorin kanssa.

Lisää fuksiaisista voit lukea täältä: https://helga.fi/palvelusi/tapahtumat/fuksiaiset/

 

Hyvinvointi ja terveys

Terveyspalvelut/opiskelijaterveydenhuolto

● Liikunta ja Zone

Helgan jäsenenä saat käyttöösi Zone liikuntapassin sekä Yogobe-hyvinvointipalvelun.

Zone liikuntapassilla liikut kahdeksalla eri pääkaupunkiseudun korkeakoulukampuksella. Liikuntapassilla voit varata itsellesi palloiluvuoroja ja liikuntatiloja, osallistua ohjatuille liikuntatunneille, käyttää kuntosalia ja osallistua Zonen liikuntakursseille alehinnoin. Zonen aktivoituasi saat käyttöösi myös Yogoben, jonka avulla joogaat missä ja milloin tahansa ja saat vinkkejä oman hyvinvointisi edistämiseen.

Palvelut saat käyttöösi joko asioimalla Pasilan Helga Point pisteellä tai ottamalla meihin yhteyttä asiakaspalveluchatin kautta.

Ennen asiointia käy rekisteröitymässä Zonen verkkosivuilla!

Lue Zone-liikuntapalveluista täältä.

● YTHS

Haaga-Helian tutkinto-opiskelijat ovat oikeutettuja YTHS:n, eli Ylioppilaiden terveydenhoitosäätion palveluihin. YTHS:n tehtävä on tarjota terveydenhuoltolain mukaiset opiskeluterveyden palvelut perustutkintoa suorittaville korkeakouluopiskelijoille. YTHS:n toiminta rahoitetaan valtion rahoituksen ja opiskelijoiden YTHS-maksujen avulla. Maksu maksetaan lukukausittain ja se on 36,80 euroa lukukaudelta. Syyslukukauden eräpäivä on 15.11. ja kevätlukukauden eräpäivä on 15.3. Vuoden alussa maksun voi maksaa myös kerralla koko lukuvuodelle. YTHS-maksu maksetaan Kelan verkkosivuilla ja lisätietoa terveydenhuoltomaksusta löydät täältä.

YTHS:n ajanvarauksesta saat lisätietoa täältä. Opiskeluterveydenhuollon palveluihin kuuluu esimerkiksi seuraavia kokonaisuuksia:

  • oppilaitoksen opiskeluympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden sekä opiskeluyhteisön hyvinvoinnin edistäminen sekä seuranta
  • opiskelijoiden terveyden ja hyvinvoinnin sekä opiskelukyvyn seuraaminen ja edistäminen
  • terveystarkastukset yksilöllisen tarpeen mukaisesti
  • terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen järjestäminen
  • mielenterveys- ja päihdetyö
  • seksuaaliterveyden edistäminen
  • suun terveydenhuolto
  • opiskelijan erityisen tuen tai tutkimusten tarpeen varhainen tunnistaminen sekä opiskelijan tukeminen ja tarvittaessa jatkotutkimuksiin tai -hoitoon ohjaaminen

● Helsinki ja hyvinvointialueet

Opiskelijoilla on oikeus käyttää myös kotipaikan terveyspalveluita. Lue lisää oman alueen terveydenhuollon nettisivuilta:

 

● Haaga-Helian hyvinvointipalvelut

Korkeakoulupapit
Korkeakoulupappi on käytettävissäsi, jos haluat keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa elämään liittyvästä asiasta. Ilosta, ikävästä, murheesta ja mukavasta, tavallisesta arjesta tai mistä tahansa mielessä olevasta voi puhua papin kanssa. Keskustelu on luottamuksellista ja korkeakoulupappia sitoo vaitiolovelvollisuus. Periaatteena on jokaisen oman hengellisen tai maailmankatsomuksellisen vakaumuksen ja mielipiteen kunnioittaminen. Löydät korkeakoulupappien yhteystiedot täältä.

Opintopsykologit
Haaga-Helian ennaltaehkäisevien palveluiden tavoitteena on tukea opintojen sujumista, opiskelijan hyvinvointia ja psyykkistä jaksamista. Opintopsykologin vastaanotolla tutkitaan ja jäsennellään opiskelijan tilannetta sekä haetaan uusia näkökulmia. Palvelu on ennaltaehkäisevää ja se on tarkoitettu kaikkien Haaga-Helian kampusten tutkinto-opiskelijoille, joilla on suoraan opiskelukykyyn liittyviä haasteita. Esimerkiksi motivaation, opiskelutaitojen, stressin tai ajanhallinnan pulmia. Voit olla yhteydessä myös, jos sinulla on välillisesti opiskelukykyyn vaikuttavia haasteita, kuten kuormittava elämäntilanne tai lieviä jaksamisen haasteita, jotka ilmenevät ensimmäistä kertaa elämässä. Opintopsykologien yhteystiedot löydät täältä.

Opintovalmentajat
Opintovalmennus on tarkoitettu Haaga-Helian opiskelijoille, joiden opintojen imu on alkanut heikentyä. Opintovalmentaja tarjoaa ohjausta ja tukea opintojen edistämiseen ja opinnoissa jaksamiseen. Valmennuksessa voidaan käsitellä esimerkiksi opintojen ja arjen aikatauluttamista, kartoittaa omia vahvuuksia ja kehittää omia opiskelutekniikoita tai käydä läpi opintojen herättämiä tunteita. Opintovalmennus on luottamuksellista, lyhytaikaista ja tapaamiset räätälöidään aina opiskelijan kanssa yksilöllisesti. Opintovalmentajien yhteystiedot löydät täältä.

● Mielenterveyspalvelut

Haaga-Helian ennaltaehkäisevät palvelut
Haaga-Heliassa voit saada apua mielenterveyteen korkeakoulupapin ja opintopsykologin kautta. Näistä löydät lisätietoa tämän sivun Haaga-Helian hyvinvointipalvelut kohdasta.

YTHS:n palvelut
YTHS tarjoaa opiskelijoille laajat mielenterveyden palvelut. Palvelutarjontaan kuuluu esimerkiksi lääkärin tekemä arvio tilanteesta ja hoitosuunnitelma, lyhytterapiat, erilaiset ryhmätoiminnat sekä jatkohoidon tarpeen selvittäminen ja sinne tarvittaessa ohjaaminen. Lisää tietoa palveluista ja ohjeet ajanvaraukseen löydät YTHS:n sivuilta.

Helsingin ja hyvinvointialueiden palvelut
Opiskelijoilla on oikeus käyttää myös paikallisia ja alueen mielenterveyspalveluita. Jos sinulla on jo hoitokontakti muualla kun aloitat opiskelut, voit jatkaa hoitoa siellä myös opintojen aikana. Helsingin ja hyvinvointialueiden mielenterveyspalveluiden yhteystiedot:

Muut toimijat
Useat järjestöt tarjoavat myös apua, tukea ja ohjeita jaksamiseen. Alle on listattu muutama vinkki.

Nyyti ry
Nyyti ry on järjestö, joka on keskittynyt opiskelijoiden mielenterveyteen sekä opiskelukyvyn edistämiseen. Nyytillä on esimerkiksi podcasteja ja chat-keskusteluita opiskelijoihin ja jaksamiseen liittyvistä aiheista, sekä laaja materiaalipankki, josta löytyy esimerkiksi elämänhallintaan liittyviä materiaaleja.

Sekasin-chat
Sekasin-chat on 12-29 vuotiaille suunnattu chat-palvelu, jossa voit keskustella koulutettujen ammattilaisten ja vapaaehtoisten kanssa luottamuksellisesti mieltä askarruttavista kysymyksistä. Sekasin-chattiin pääset täältä.

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI ry:n tehtävänä on edistää kaikkien mielenterveyttä ja ehkäistä ongelmia. MIELI ry ylläpitää esimerkiksi kriisipuhelinta (auki ympäri vuorokauden, puh. 09 2525 0111) sekä erilaisia vertaistukiryhmiä. Lisää MIELI ry:n toiminnasta täältä.

● Päihteet

Haaga-Helian päihdeohjelma
Haaga-Helian päihdeohjelman tavoitteena on esimerkiksi edistää opiskelukykyä ja ennaltaehkäistä päihdeongelmia. Ohjelma antaa myös keinoja opiskelijan päihdeongelmaan puuttumiseen sekä parantaa hoitoonohjausta. Päihdeohjelman löydät täältä. Haaga-Heliassa ei varsinaisesti ole omia päihdetyöntekijöitä, mutta voit olla yhteydessä opintopsykologiin tai psykiatriseen sairaanhoitajaan liittyen päihdeohjelmaan. Opiskelijoiden päihdehoidosta vastaa ensisijaisesti YTHS.

Opiskelijoiden päihdehoito
Opiskelijoiden päihdehoidosta vastaa ensisijaisesti opiskeluterveydenhuolto, eli YTHS. Apua voit saada myös esimerkiksi erilaisista vertaistukiryhmistä. Jos päihteiden käyttö mietityttää tai aiheuttaa huolta, lue lisää täältä.
Voit myös hakeutua alueen päihdepalveluiden pariin

SORA-lainsäädäntö
SORA-lainsäädäntöä (‘soveltamattomuuden ratkaisuja’) sovelletaan Haaga-Heliassa liikuntaohjaaja-koulutuksen opiskelijoiden kohdalla tarvittaessa. Lainsäädännön tarkoituksena on parantaa esimerkiksi asiakas- ja potilasturvallisuutta. Lainsäädäntö koskee mm. opiskelijaksiottoa, opinto-oikeuden peruuttamista ja palauttamista sekä päihdetestausta. SORA-lainsäädännön käytöstä Haaga-Heliassa voit lukea päihdeohjelmasta.

Ehyt ry ja KUPLA-hanke
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry tekee nimensä mukaisesti alkoholiin, tupakkaan huumeisiin sekä pelaamiseen keskittyvää päihdetyötä. Erityisesti opiskelijoiden päihdeongelmiin Ehyt keskittyi KUPLA-hankkeessa (2018-2020), joka tehtiin yhdessä Nyyti ry:n kanssa. Lisäksi Ehyt ry tarjoaa esimerkiksi tukea erilaisiin riippuvuuksiin.

● Ehkäisy- ja seksuaalineuvonta

Opiskelijoiden ehkäisy- ja seksuaalineuvonnasta vastaa ensisijaisesti opiskeluterveydenhuolto, eli YTHS. YTHS:n palveluista voit lukea lisää täältä.

Opiskelijoilla on myös oikeus käyttää alueen terveydenhuollon palveluita. Niiden yhteystiedot löydät ylempää kohdasta Helsinki ja hyvinvointialueet

 

● Mistä apua kriisitilanteessa

Kriisitilanteessa pystyt ottamaan yhteyttä oman alueen terveysasemaan tai lähipäivystykseen, tai soittamaan 112. Alla on listattu kriisitilanteissa auttavia tahoja:

  • MIELI ry:n Kriisipuhelin 09 2525 0111 (Päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.)
  • Helsingin kaupungin kriisipäivystyspuhelin  (09) 3104 4222 (Päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä. Kriisipäivystyksen työntekijät tulevat tarvittaessa onnettomuuspaikalle.)

Yhteisöllisyys

Yhdistykset

Häirintäyhdyshenkilötoiminta

Häirintäyhdyshenkilöihin saat yhteyden täältä.

Kerhot

Lisätietoa kerhoista löydät täältä.

Helgan Speksi

Lisätietoa Speksistä löydät täältä.

Tapahtumat

Lisätietoa tapahtumista löydät täältä.

Opiskelu ja opiskelijan arki

Opiskelu

● Ilmoittautuminen opintojaksoille

Opintojaksoille ilmoittaudutaan kahdessa vaiheessa, ensivalinnassa ja jälkivalinnassa. Ilmoittautumisten aikataulut löydät täältä.

Jos ensivalinnassa opintojaksolle ilmoittautuu enemmän opiskelijoita kuin paikkoja on, tehdään valinnat tutkintosäännön mukaan.

Tutkintosäännön mukaan pakollisille ja vaihtoehtoisille opintojaksoille hyväksytään ne, joiden hyväksytystä HOPSista opintojakso löytyy. Vapaastivalittavien opintojaksojen kohdalla etusijalla ovat ne, joilla opintojakso on HOPSissa. Jos ilmoittautuneita on enemmän kuin opintojaksolla paikkoja, täytetään paikat suoritettujen opintopisteiden määrän mukaan.

Jälkivalinnassa opintojaksoille opiskelijat hyväksytään ilmoittautumisjärjestyksessä. Muista siis hyväksyttää HOPSisi opinto-ohjaajalla! (Linkitys HOPSiin) Lisätietoa opintojaksoille ilmoittautumisesta voit lukea Pepistä!

● Opintojen ohjaus

Haaga-Heliassa opintojen ohjaukselle on määritelty periaatteet, joilla pyritään varmistamaan opintopolun sujuvuus ja mielekkyys, sekä määräajassa valmistuminen. Periaatteita ovat esimerkiksi opiskelijalähtöisyys ja henkilökohtaisuus, vertaisuus ja ohjauspalveluiden tasapuolinen saatavuus. Opinto-ohjaajien yhteystiedot ja lisätietoa ohjauksesta löydät Pepistä.

● Lukuvuosi-ilmoittautuminen

Lukuvuosi-ilmoittautumisesta määrää tutkintosääntö. Lukuvuodelle tulee ilmoittautua MyNetistä löytyvien aikataulujen mukaan. Jos et ilmoittaudu ajoissa, menetät opiskeluoikeutesi. Opiskeluoikeuden palauttamista voi hakea koulutusohjelmasta vastaavalta henkilöltä, jos sinulla on vielä opiskeluoikeutta jäljellä. Palauttamishakemuksen käsittelymaksu on 50 euroa.
Lue lisää

● Opetussuunnitelmat ja kurssien sisällöt

Noudatat sitä opetussuunnitelmaa joka on voimassa silloin, kun aloitat opiskelun. Opetussuunnitelmat ovat voimassa vähintään tutkinnon suoritusajan (3 ½ – 4 vuotta) ja sen jälkeen siirryt noudattamaan uusinta opetussuunnitelmaa. Kollegio hyväksyy opetussuunnitelmat, kun taas koulutusohjelmajohtaja vastaa opintojaksojen muutoksista ja toteutusmuodoista. Opetussuunnitelmat löydät opinto-oppaasta.

● HOPS

HOPS eli henkilökohtainen opintosuunnitelma on työkalu, jolla suunnittelet omat opintosi. HOPS tehdään opetus- ja ajoitussuunnitelman pohjalta, ja sinun tulee hyväksyttää se omalla opinto-ohjaajalla. Sinut hyväksytään ensivalinnassa kurssille vain silloin, kun toteutus löytyy HOPSista. Voit hyväksyttää HOPSin kerran lukukaudessa. Ohjeita HOPSin tekemiseen ja hyväksyttämiseen voit lukea Pepistä.

● Lisää opiskelusta Haaga-Heliassa

Lisätietoa opiskelusta Haaga-Heliassa löydät Helgan asiantuntija-apu DIGIn kautta täältä!

Asuminen

● Asumisen tuet

Opiskelijat kuuluvat yleisen asumistuen piiriin. Asumistukea myönnetään samoilla ehdoilla opiskelijoille kuin kaikille muillekin. Opiskelu ei siis sinänsä vaikuta tuen saamiseen, mutta opintoraha lasketaan tuloksi. Opintolaina tai opintotuen vanhenpainkorotus ei kuitenkaan vaikuta asumistuen määräytymiseen.

Asumistuki maksetaan ruokakuntakohtaisena. Ruokakunnan muodostaa kaksi tai useampi henkilö, jotka asuvat samassa asunnossa ja joilla on yhteinen vuokrasopimus. Avo- ja avioparit sekä lähisukulaiset muodostavat ruokakunnan, vuokrasopimuksista riippumatta.

Jos siis asut kaverin kanssa kimppakämpässä, kannattaa asuntoa vuokratessa pitää huolta, että teette erilliset vuokrasopimukset, ja niissä tai vuokrasopimuksen liitteissä on maininta, että vuokraat asunnon osaa ja et ole vastuussa koko asunnon vuokrasta.

Hakemusta tehdessäsi selvitä siis asumisolosuhteesi, eli asunto kimppakämpässä vai avoliitossa, sillä Kela olettaa yhdessä asuvien ihmisten olevan lähtökohtaisesti avoliitossa. Tämä pätee myös tilanteissa, joissa sinulla on alivuokrasopimus.

Lisätietoa ruokakunnasta: https://www.kela.fi/ruokakunta
asumistuesta: https://www.kela.fi/opintotuki-asumislisa
ja asumistuen laskuri: https://asiointi.kela.fi/aylaskenta_app/AYLaskentaApplication?&lang=fi

● Hoas

Hoas, eli Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö, tarjoaa kohtuuhintaista asumista opiskelijoille pääkaupunkiseudulla ja sen kehyskunnissa. Hakeaksesi asuntoa sinun tulee olla päätoiminen opiskelija, ja opiskelun tulee johtaa tutkintoon sekä olla opintotukeen oikeuttavaa. Hoas tarjoaa sekä yksiöitä, soluja että perheasuntoja. Asunnon vuokraan vaikuttaa esimerkiksi sijainti ja asunnon kunto. Lisää tietoa asunnon hakemisesta ja Hoasilla asumisesta täältä: https://www.hoas.fi

Porvoo
Porvoon opiskelija-asunnot tarjoaa edullista asumiksta Porvoon opiskelijoille. Lue lisää ja hae asuntoa täältä http://www.porvoonopiskelija-asunnot.fi

Vierumäki
Vierumäellä opiskelevien on mahdollista hakea asuntoa kampuksen opiskelija-asuntolasta. Lisätietoa asunnoista ja hakemisesta: https://vierumaki.fi/suomen-urheiluopisto/opiskelijamajoitus

Vinkkilista yksityisille markkinoille
Vinkkejä vuokra-asunnon hankkimiseen voit lukea esimerkiksi Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC -oppaasta https://nal.fi/asumisen-abc/. Oppaasta löydät vinkkejä esimerkiski siihen, mistä asuntoa kannattaa etsiä sekä muuttajan muistilistan!

Toimeentulo

● Kelan opiskelijan pikaopas

Kelan opiskelijan pikaoppaan tuista voit lukea täältä! https://www.kela.fi/opiskelijat-pikaopas

● Opintotuki

Voit saada opintotukea jos opiskelet päätoimisesti tutkintokoulutuksessa, opintosi edistyvät ja sinulla on taloudellisen tuen tarve. Opintotuen tarkoitus onkin turavata toimeentuloasi opintojen aikana.

Opintotuki koostuu opintorahasta (johon lisätään tarvittaessa huoltajakorotus ja oppimateriaalilisä) ja opintolainasta. Joissain tapauksissa, esim. ulkomailla opiskellessasi, voit saada myös opintotuen asumislisää. Opintotukeen vaikuttaa myös omat tulosi, joten muista seurata niitä tarkkaan! Kelan sivuilta löydät kootusti tietoa opintotuesta ja pääset kirjautumaan myös sähköiseen asiointiin https://www.kela.fi/opintotuki

● Toimeentulotuki

Voit joissain tilanteessa olla oikeutettu toimeentulotukeen, jos et esimerkiksi saa opintotukea. Lisää toimeentulotuen myöntämisestä voit lukea Kelan sivuilta https://www.kela.fi/toimeentulotuki. Voit aina myös olla yhteydessä Kelaan, jos toimeentuloon liittyvät asiat mietityttävät!

● Perheelliset opiskelijat

Opiskelu sivutoimisena on mahdollista myös vanhempainvapaan aikana ilman, että se vaikuttaa äitiys- tai isyyspäivärahaan. Saat myös opintotukeen huoltajakorotuksen. Perheellisen opiskelijan etuuksista voit lukea Suomi.fi palvelusta https://www.suomi.fi/kansalaiselle/opetus-ja-koulutus/opiskelijan-toimeentulo-ja-sosiaalinen-tuki/opas/perheellisen-opiskelijan-taloudellinen-ja-sosiaalinen-tuki tai Väestöliiton, SYL:n ja SAMOKin perheellisen opiskelijan oppaasta http://docplayer.fi/34966221-Perheellisen-opiskelijan-opas.html

● Lisää Kelasta

Lisätietoa Kelasta ja muista tuista löydät Helgan asiantuntija-apu DIGIn kautta täältä!

Liikkuminen

● HSL

Helsingin seudulla julkisen liikenteen järjestää Helsingin seudun liikenne. Voit saada kausilipusta 40 % alennuksen, jos opiskelet päätoimisesti ja asut alueella vakituisesti. Lisää opiskelijahintaisesta lipusta ja sen käyttöönotosta voit lukea täältä.

● LSL

Vierumäen alueen liikennöinnistä vastaa Lahden seudun liikenne. LSL myöntää 30% suuruisen alennuksen arvo- ja kausilippuihin, jos opiskelu on päätoimista. Lisätietoa opiskelijan matkakortista voit lukea LSL:n nettisivuilta http://www.lsl.fi/liput-ja-hinnat/opiskelijat/

● Porvoon liikenne

Porvoon liikenteestä vastaa tällä hetkellä Koiviston auto. Opiskelija-alennusta ei vielä ole saatavilla Porvoon sisäiseen liikenteeseen. Porvoon liikenteen aikataulut ja tiedot lipuista voit tarkistaa täältä https://www.koivistonauto.fi/aikataulut-ja-liput/paikallisliikenne/porvoo/

Haluan vaikuttaa

Haaga-Heliassa

Palautteenanto ja kyselyt
Tehokas keino vaikuttaa opiskelijan arkeen on antaa opintopalautetta sekä vastaamalla erilaisiin kyselyihin. Tulokset raportoidaan erinäisille tahoille ja niiden pohjalta tehdään aina toimenpiteitä. Voit lukea lisää kyselyistä ja niiden tuloksista Laatuportaalista.

Opiskelijan vaikutusmahdollisuudet
Opiskelijalla on useita eri mahdollisuuksia päästä keskustelemaan Haaga-Helian johdon kanssa, ja näin vaikuttaa esimerkiksi opetukseen ja käytännön järjestelyihin. Lisää eri keskustelufoorumeista voit lukea täältä.

Vastuullisuus Haaga-Heliassa
Haaga-Helia on sitoutunut vastuullisuuden huomioimiseen sekä opintosuunnitelmissa että TKI-toiminnassaan. Haaga-Helia on allekirjoittanut Principles for Responsible Management Education -julistuksen (PREM) sekä FIBS ry:n monimuotoisuussitoumuksen. Lue lisää vastuullisuudesta Haaga-Heliassa täältä.

Kunnallinen vaikuttaminen

Kuntiin vaikutetaan yhdessä
Kuntiin vaikutetaan yhdessä World Student Capital ry:n kanssa, jonka jäsen Helga on. World Student Capital -verkosto perustettiin vuonna 2010 yhdessä pääkaupunkiseudun opiskelijakuntien ja ylioppilaskuntien kanssa. Vuonna 2018 World Student Capitalista tuli yhdistys. Verkkosivuille pääset täältä.

WSC ry
World Student Capital ry

Helsinki
Helsingin asioihin voit vaikuttaa monella eri tavalla ja monessa eri paikassa. Voit esimerkiksi antaa sähköistä palautetta, äänestää osallistavassa budjetoinnissa ideaa tai tehdä kuntalaisaloitteen. Lue lisää eri vaikutusmahdollisuuksista Helsingin kaupungin sivuilta.

Porvoo
Porvoon asioihin voit vaikuttaa esimerkiksi antamalla palautetta tai tekemällä kuntalaisaloitteen. Voit aina myös olla yhteydessä asiaa valmisteleviin virkamiehiin. Lue lisää Porvoon kaupungin sivuilta.

Vierumäki/Heinola
Heinolassa voit vaikuttaa ja kysyä asioita kaupungin palautepalvelussa. Myös Heinolassa voit tehdä kuntalaisaloitteen.

Valtakunnallinen vaikuttaminen

Vaalit

  • Eduskuntavaalit
  • Europarlamenttivaalit
  • Presidentinvaalit

Kansalaisaloite
Jos olet äänioikeutettu Suomen kansalainen, voit tehdä kansalaisaloitteen. Kansalaisaloitteen tavoitteena on joko tehdä uusi laki, tai muuttaa tai kumota jo olemassa oleva laki. Kansalaisaloitteen voit tehdä täällä.

SAMOK & OLL
Suomen opiskelijakuntien liittoon kuuluu 23 opiskelijakuntaa, ja SAMOKin tavoite on tehdä ammattikorkeakouluopiskelijoiden edunvalvontaa. SAMOKin korkeinta päätäntävaltaa käyttävä elin on liittokokous, jossa kaikki opiskelijakunnat ovat edustettuina. Liittokokouksessa päätetään muun muassa toiminnan suuntaviivoista ja liiton taloudesta. Lisää SAMOKin toiminnasta voit lukea SAMOKin nettisivuilta.

OLL eli Opiskelijoiden Liikuntaliitto edistää korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointiin liittyviä teemoja. Sen jäseniä ovat 20 opiskelija- ja ylioppilaskuntaa, 2 muuta opiskelijajärjestöä sekä 6 yhteistoimintajäsentä. OLL:n korkeinta päätäntävaltaa käyttää myös liittokokous, jossa jäsenjärjestöillä on edustus. Lisää OLL:n toiminnasta voit lukea OLL:n nettisivuilta.

Jäitkö kaipaamaan jotakin? Lisää tietoa opiskelusta ja siihen liittyvistä asioista löydät Helgan asiantuntija-apu DIGIstä täältä!

0 kommenttia