Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Helgan Speksi

Miksi Helgan Speksi järjestetään?

Helgan Speksi juontaa juurensa vuonna 2016 toteutettuun Opiskelijakulttuuri 2.0 -hankkeeseen, jonka tarkoituksena oli selvittää, mitä Helgalainen opiskelijakulttuuri on tulevaisuudessa – erityisesti jäsenistön toiveiden perusteella. Speksi nousi yhdeksi keskeiseksi Opiskelijakulttuuri 2.0:n tuottamista ideoista, ja Speksiä lähdettiin toteuttamaan keväällä 2017 vastaamaan kasvavaa kysyntää alkoholittomille- sekä kulttuuritapahtumille. Helgan ensimmäinen Speksi, Meloni Oy, sai ensi-iltansa toukokuussa 2018.

Mikä on Helgan Speksi?

Helgan Speksi on opiskelijoiden interaktiivinen musikaalinäytelmä, jonka tuotannosta vastaavat opiskelijakunnan jäsenet. Sen tarkoituksena on tarjota Helgan jäsenille mahdollisuuksia vapaa-ajan toimintaan, verkostoitumiseen, luovuuden edistämiseen ja opiskelijakulttuurin vahvistamiseen. Helgan Speksi esitetään keväisin.

Speksi on korkeakoulujen kulttuuriin juurtunut opiskelijanäytelmä, joka yhdistelee musiikkia, improvisaatiota sekä tanssia. Speksin erikoisuus on Omstart! -huuto, jolla yleisö voi vaikuttaa näytelmän kulkuun. Huudon jälkeen huutaja kertoo, mitä haluaa lavalla nähdä. Esimerkiksi ”Omstart! Hahmot X ja Y vaihtavat rooleja!” pakottaa näyttelijät lavalla vaihtamaan rooleja hetkeksi. Vain mielikuvitus on rajana, kun yleisö ja näyttelijät yrittävät kahlata spektaakkelin loppuun tikahtumatta nauruun.

Miten Helgan Speksiin voi osallistua?

 Helgan Speksin toiminta on tällä hetkellä tauolla. Pyrimme käynnistämään toiminnan uudelleen heti, kun kiinnostuneita on riittävästi. Liity Helgan Speksin Telegram-ryhmään täällä.

Voit tutustua Helgan muuhun kerhotoimintaan täältä!

Tuotantotiimin jäsenet

Tuotantotiimi
Helgan Speksistä vastaa tuotantotiimi, joka on Helgan alaisuudessa toimiva toimintaryhmä. Tuotantotiimi valitaan tuotantokaudeksi, joka ei ole sidottu kalenterivuoteen.
Tuotantotiimi viestii tuotannon edistymisestä sekä rekryistä Speksin eri osiin omilla kanavillaan Facebookissa sekä Instagramissa (@helganspeksi). Ota nämä kanavat haltuun, niin pysyt mukana Speksin toiminnassa. Lisätietoja voit kysyä tuotantotiimiltä osoitteesta helganspeksi@gmail.com.

Bändivastaava
Helgan Speksin bändivastaava kokoaa bändin, aikatauluttaa ja johtaa bänditreenejä, säveltää ja sovittaa speksin musiikin yhdessä soittajien kanssa, ohjaa laulua, sekä toimii tuotantotiimin jäsenenä. Hän pitää huolen siitä, että musiikki on toteutettu tarinan kannalta toimivasti. Bändivastaava huolehtii bändin ryhmähengestä ja ohjaa soittajia yhtenäisen soundin saavuttamiseksi. Hän neuvoo laulajia laulun rytmin ja puhtauden kanssa, sekä auttaa kaikessa musiikillisessa ilmaisussa.

Käsikirjoitusvastaava
Käsikirjoitusvastaavan tehtävänä on luoda raamit Speksille yhdessä muun tiiminsä kanssa. Hän ideoi ja toteuttaa käsikirjoituksen rakenteen, sisällön ja siihen kuuluvat hahmot yhdessä tiiminsä kanssa. Käsikirjoitustiimi on Speksiä ympäri vuoden, mutta ideointi- ja tuotantotyö tehdään kesän lopussa/syksyn alussa.

Lavastusvastaava
Lavastusvastaavana olet vastuussa Speksin visuaalisesta ilmeestä ja pääset suunnittelemaan ja toteuttamaan lavastuksen yhdessä lavastustiimin kanssa. Osa lavasteista hankitaan valmiina, mutta osa rakennettaan alusta asti itse. Pääset siis hyödyntämään kaikki kädentaitojasi!

Markkinointivastaava
Markkinointitiimi vastaa speksin produktion ulkoisesta ja sisäisestä tiedotuksesta. Tiimi suunnittelee ja toteuttaa markkinointimateriaalia, vastaa sosiaalisen median sisällöstä sekä huolehtii Speksin näkyvyydestä osana opiskelijakulttuuria.

Ohjaaja
Speksin ohjaajan tehtävänä on tuoda käsikirjoitustiimin käsikirjoitus henkiin lavalle oman visionsa ja käsikirjoitustiimin avulla. Ohjaajalla on niinsanotusti kaikki langat käsissään ja hän on vastuussa kaikkien näyttelijöiden roolisuorituksista. Ohjaajan pitää pystyä pysymään kylmänä ja ajantasalla kaikista asioista mitä näytelmässä tapahtuu. Hänen täytyy myös osata suunnitella kaikki treenit etukäteen, ettei tule turhia taukoja ja säätöjä. Ohjaajana on tärkeä pystyä kommunikoimaan muiden tuotantotiimiläisten kanssa asioissa, jotka liittyvät näytelmään.

Puvustus- ja maskeeraustiimin vastaava
Puvustus- ja maskeeraustiimissä suunnittelet näyttelijöiden ja tanssijoiden maskeeraukset ja puvustukset. Hankit puvustukseen tarvittavia vaatteita ja asusteita sekä maskeeraustarvikkeita. Teet yhteistyötä näyttelijöiden ja tanssijoiden kanssa. Kenraalipäivänä ja näytöspäivinä sitoudut olemaan koko päivän teatterilla.

Tanssivastaava
Helgan Speksin tanssivastaava valitsee tanssitiimin, aikatauluttaa ja johtaa treenejä, valitsee kaikille tansseille koreografit sekä auttaa produktion biisien valinnoissa. Tanssivastaava työskentelee läheisesti Puvustusvastaavan kanssa, jotta tanssijoiden asut ovat koreografioihin sopivat. Hän pitää huolen, että treenit sujuvat mallikkaasti ja kaikki koreografiat tehdään ajallaan ja ne sopivat esitykseen.

Tapahtumakoordinaattori
Tapahtumakoordinaattorina pääset suunnittelemaan ja toteuttamaan Speksiin liittyviä tapahtumia, kuten sitsejä, opiskelijabileitä ja muita tempauksia joilla pyrimme markkinoimaan Speksiä. Tapahtumakoordinaattori myös voi ideoida virkistystapahtumia Speksin työryhmälle. Tässä pestissä innokkuus ja ahkeruus vie pitkälle ja vain mielikuvitus on rajana.

Tekniikkavastaava
Tekniikkavastaavana olet vastuussa Speksin valo- ja äänitekniikan toiminnasta. Tässä tehtävässä tekniikkalaitteet tulevat sinulle hyvin tutuiksi. Pidät huolen, että näyttelijöiden ja bändin äänilaitteet toimivat ja kuuluvat, luoden toimivan äänimaiseman. Valoilla luot Speksiin oikean tunnelman. Lisäksi videokuvaat esitettävän Speksin.

Tuottaja
Speksin vastaava tuottaja on vastuussa siitä, että Speksin kaikki eri tiimit toimivat hyvin myös yhtenä kokonaisuutena ja järjestää tuotantotiimille kokouksia, jotta pysytään ajan tasalla projektin etenemisestä. Tuottaja pitää huolen budjetista ja hankkii produktiolle yhteistyökumppaneita sekä ulkopuolista rahoitusta. Myös tuotantotiimin ja työryhmäläisten hyvinvointi on tärkeä asia, josta tuottaja huolehtii. Hyvän yhteishengen edistäminen esimerkiksi virkistyspäivien kautta kuuluu tuottajan vastuualueisiin ja hän on se henkilö, johon kuka tahansa Speksin tiimiläinen voi kääntyä sekä hyvässä, että huonossa tai missä tahansa muussa produktioon liittyvässä ongelmatilanteessa.

Tuotannon assistentti
Tuotannon assistenttina työskentelet tiiviissä yhteistyössä Speksin vastaavan tuottajan kanssa. Pääset työskentelemään sponsorisuhteiden luomisen parissa ja auttamaan muissa tärkeissä tuotantoon liittyvissä asioissa, kuten kokousten järjestämisessä ja tilavarauksien huolehtimisesta.