Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Edunvalvonnasta ja jäävuorista

Edunvalvonta on opiskelijakunnan tärkein tehtävä ja suurin syy, miksi olemme olemassa. Kuitenkin edunvalvonta ja vaikuttaminen on kuin jäävuori: ainoastaan vuoren huippu näkyy ulospäin ja suurin osa toiminnasta tapahtuu pinnan alla näkymättömissä. Moni järjestö painiskelee sen kanssa, miten edunvalvonnasta ja sen prosesseista saisi mielenkiintoisia sekä mediaseksikkäitä. En lupaa sirkustemppuja tässä blogissa, vaan kerron, miten asiat ovat.

Opiskelijakunta Helgan vaikuttaminen pohjautuu poliittiseen ohjelmaan, kaupunkipoliittiseen ohjelmaan ja yhteisen rintaman saavuttamisen vuoksi kattoliittojen ohjelmiin mm. EU vaikuttamiseen sekä vaalikohtaisiin tavoitteisiin. Kaikki tämä pohjautuu opiskelijoiden mielipiteisiin laajemmin eli opiskelijan kaupunki -tutkimukseen, YTHS selvityksiin, opiskelijapalautteisiin sekä kaikkeen siihen dataan, mikä opiskelijalle näkyy kutsulinkkinä ja mahdollisuutena voittaa arvonnassa leffalippu. Lisäksi jäsenistön äänestämä edustajisto päättää lopulta mm. opiskelijakunnan poliittisesta ohjelmasta eli opiskelijakunnan mielipiteistä opiskelijoihin vaikuttaviin politiikkasektoreihin. Kaikesta tästä tiedosta opiskelijakunta muodostaa vastauksen seuraaviin pohdintoihin: millaisia opiskelijat ovat? Mihin he ovat tyytyväisiä? Mihin asioihin halutaan muutosta? Ja mitä opiskelijat odottavat korkeakoululta ja yhteiskunnalta?

Tämä kaikki tieto muovautuu meidän päässämme muutostarpeiksi. Näitä muutostarpeita nostamme esiin mm. noin viidessätoistassa vakiintuneessa työryhmässä, tarvelähtöisissä työryhmissä kuten koronatyöryhmässä hallinnon opiskelijaedustapaikkojen lisäksi. Kerromme nykytilasta ja ratkaisuista, kun opiskelijakuntaa pyydetään puhumaan seminaareihin ja vaikuttamisessa esimerkiksi YTHS:än, HSL:än ja HOAS:in suuntaan. Joskus tässä vaiheessa saattaa vaikuttamistyö näkyä pinnan yli, jos toteamme julkisen paineen, kuten kannanoton olevan tehokkain keino vaikuttaa. Kuitenkin kannanottojen takana on monesti henkilökohtaiset kontaktit päätöksentekijöihin, yhteistyö muiden opiskelijajärjestöjen kautta ja sen datan tiristäminen yhteen A4-sivuun. Mutta valtaosan ajasta, tämä kaikki on kabineteissa hallinnon käytävillä, kun meiltä kysytään mitä opiskelijat ovat mieltä. 

Työryhmien lisäksi opiskelijakunta tapaa esimerkiksi rehtoraattia, opinto-ohjaajia, hyvinvointipalveluita ja tarvittaessa Haaga-Helian hallitusta. Sähköposteilla tarkistetaan, miten tiloja aiotaan kehittää ja miten kahviloiden aukioloaikoja voisi parantaa, jotta ilta-aikaan opiskelevat saisivat myös sämpylän. Viestinvaihtoa tapahtuu päivittäin kaikesta siitä pienestä ja suuresta, mikä vaikuttaa opiskelijan arjen ja opintojen sujuvuuteen. 

Miten vaikuttaminen sitten etenee näin yksinkertaistetusti?

  1. Opiskelijakunnan tietoon tuodaan joku epäkohta; muutostarve tai huoli.
  2. Opiskelijakunta kerää tietoa epäkohdasta: Kuinka laajasta ongelmasta on kyse, ketä kaikkia se koskettaa, ja kuka on oikea taho epäkohdan ratkaisemaan?
  3. Jos epäkohta on yksittäinen, opiskelijakunta ottaa yhteyttä vaikuttavaan tahoon ja ratkaisemaan ongelman opiskelijan edunmukaisesti. Jos kyse on esimerkiksi opiskelijan kohtaamasta epäasiallisuudesta, asiantuntija-apu auttaa yksittäistä opiskelijaa. 
  4. Jos kyseessä on rakenteellinen ongelma, opiskelijakunta kerää argumentit ja vaikuttaa sen parantamiseksi joko viestimällä johdolle, työryhmien sisällä tai julkisesti esimerkiksi kannanotolla. Aiheesta riippuen valikoidaan keinot minkä nähdään olevan paras tapa muuttaa tilannetta. 
  5. Rakenteelliset ongelmat yleensä vievät aikansa korjautua, niin kaikesta tästä kerätään dokumentointi, jotta vaikuttaminen voi jatkua toimijoiden vaihtuessa aina seuraavana vuotena. 

Tänäkin keväänä opiskelijakunta vaikuttaa taustalla mm. tilojen ergonomian kehittämisessä, Haaga-Helian tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman konkretisoimisessa, koulutuksen laadun parantamisessa, digitaalisten palveluiden kehittämisessä, eduskuntavaalien äänestysaktiivisuuden nostamisessa, Haaga-Helian vastuullisuuden parantamisessa….Listaa voisi jatkaa vielä toisen mokoman.

Taustalla siis tapahtuu, ja olemme opiskelijakunnassa kiitollisia kaikista ideoista sekä tarpeista, joita opiskelijoilla herää. Olemmehan täällä vain ja ainoastaan opiskelijaa varten ja opiskelijan puolella. 

Oliko tämä blogi mediaseksikäs? No ei ollut. Mutta tämä on se, mitä opiskelijakunta tekee joka päivä.

Anna Laurila

Helgan toiminnanjohtaja

Mikäli opiskelet Haaga-Heliassa, voit liittyä opiskelijakunta Helgan jäseneksi.

Meidän tehtävämme on varmistaa sinulle mahdollisimman mutkaton, mieluisa ja ikimuistoinen opiskeluaika.

Viimeisimmät artikkelit

Edustajistovaalien tulokset 2024

Haaga-Helian opiskelijakunta Helgan edustajistovaalit ovat tulleet päätökseensä. Vaalien varsinaiset vaalipäivät pidettiin 28.10. – 6.11.2024....