Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Kiemurteleva baarijono voi olla opiskelijan tärkeimpiä tukipalveluita

Lokakuun 14. päivä opiskelijakuntamme järjesti Hyvinvointiappro-tapahtumansa Haaga-Helian Pasilan kampuksella. Tapahtuman ytimessä on opiskelijoiden hyvinvointitoimijoiden ja -palveluiden esitteleminen, mutta ennen kaikkea myös kohtaaminen.
Pyysimme jokaisessa tapahtumassamme opiskelijoita kertomaan, mikä asia edistää heidän hyvinvointiaan korkeakouluopinnoissa. Vastaus oli kovin yksimielinen: Tapahtumat.

Ylen toimittaja kirjoitti samalla viikolla kolumnissaan perinteisten opiskelijatapahtumien olevan murroksen edessä. Valitettavasti kolumnin kirjoittaja oli auttamattoman myöhässä.
Me opiskelijakunnat, korkeakoulut, ainejärjestöt ja muut opiskelijatapahtumien järjestäjät olemme olleet rakentamassa opiskelijakulttuuria vuosikymmenten ajan. Keräämme säännöllistä palautetta opiskelijoiden tarpeista ja toiveista ja pyrimme vastaamaan näihin toiveisiin täysin omien resurssiemme puitteissa.

Opiskelijakulttuuri on enemmän kuin kaljan kittaamista. Opiskelijakulttuuri on kerhotoimintaa, hyvinvointi- ja liikuntatapahtumia, musikaaleja, leffailtoja, tutorointia, vapaaehtoistoimintaa, vaikuttamistyötä, kahvila-approja, rastisuunnistuksia ja niin edelleen. Opiskelijakulttuuria ovat myös haalarit, ylpeys omista korkeakouluopinnoista ja vahva opiskelijayhteisö omine traditioineen.

Tätä työtä on tehty ja toimintaa rakennettu vuosien ajan ja toimivat käytännöt ovat osa vakiintunutta toimintaamme, kuten esimerkiksi nyt lokakuussa järjestetty Hyvinvointiappro.

Mutta vielä vähän siitä kaljasta ja approista.
On totta, että approjen tarkoituksena on kiertää kapakoita ja halutessaan juoda prosentteja omaavia juomasekoituksia, tai valita tuoppiinsa jokin muu itseä miellyttävä juomatuote. Tapahtumien väheksyminen tuntuu kuitenkin utopistiselta.

Aloitin itse opintoni vuonna 2017. Ensimmäiset approtapahtumat olivat itselleni ennen kaikkea ryhmäyttäviä kokemuksia, joissa pääsemme kapakoiden välillä vaihtamaan kuulumisia, kertomaan huolistamme ja tapaamaan muita korkeakouluopiskelijoita. Moni ihminen on päätynyt elämääni juuri näissä hetkissä, joina olemme juosseet kilpaa seuraavaan kuppilaan, seisseet kadulle saakka kiemurtelevassa baarijonossa tai huomanneet että molempien haalareissa koreilee samaa kotikaupunkia kuvastava haalarimerkki.

Myös tapahtumat ovat osa opiskelijoiden edunvalvontaa.
Ne tuovat elämäämme uusia ystäviä, auttavat unohtamaan rankat koulupäivät tai muut elämän murheet ja sitovat meidät osaksi korkeakouluyhteisöä. Nämä ovat juuri niitä keinoja, joita hyödyntäen opiskelijat sitoutuvat omiin opintoihinsa, saapuvat luokkahuoneisiin luennoille ja jaksavat niinä hetkinä, kun tekisi mieli luovuttaa.
Opiskelijakulttuurin vaaliminen ja tapahtumakulttuurin ylläpitäminen on tärkeää, eikä haalarikansan notkumista baaritiskillä kannata väheksyä. Juomasekoituksesta riippumatta baaritiski saattaa osoittautua opiskelijan tärkeimmäksi edunvalvonnaksi.

Erica Alaluusua
Haaga-Helian opiskelijakunta Helgan hallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja
Ehdokas SAMOKin hallitukseen vuodelle 2022
erica.alaluusua@helga.fi
Tutustu kampanjaani!