Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Kokemuksia ja kuusi vinkkiä kerhotoimintaan

Elokuussa 2019 orientaatioviikolla olin jäänyt hengailemaan Kaisaniemen puistoon kavereiden kanssa, jotka esittelivät speksin toimintaa. Paikalle saapui Rasmukseksi esittäynyt fuksi, joka tokaisi kutakuinkin näin: ”Katsooko kukaan teistä Twin Peaksia? Hassua, miten aina kun menee johonkin ja joku tunnistaa sarjan, niin syntyy välitön connection.”

Meillä kaikilla on kaipuu kuulua johonkin sosiaaliseen ryhmään. Haaga-Heliassa opiskelee viidellä kampuksella noin 10 000 opiskelijaa, joista kaikilla on takanaan erilaisia elämänpolkuja. Aina läheisimmät kaverit eivät kuitenkaan löydy heti orientaatioviikolla tai samasta luokkahuoneesta. Missä samanhenkiset opiskelijat voisivat sitten kohdata? Parhaimmillaan kerhot ovat tuomassa esille opiskelijakirjon monimuotoisuutta rakentamalla pienempiä yhteisöjä opiskelijakunnan sisälle. 

Kaikki alkoi syyslukukaudella 2018. Olin silloin kolmannen vuoden johdon assistenttityön opiskelija, ja suoritin työharjoitteluani. Mietin kuumeisesti oppariaihetta, jonka pitäisi liittyä jotenkin kokouksiin ja tapahtumiin. Halusin olla oma pomoni ja tehdä jotain omaa. Olin opiskellut siinä vaiheessa jo kaksi vuotta Haaga-Heliassa, mutta opintojen alku ja omilleen muutto oli tuntunut osuneen erittäin kipeään nivelkohtaan nuoruuden ja aikuisuuden välissä. Olin opintojen ensimmäisinä vuosina paininut yksinäisyyden kanssa, ja yksinäisyyden jättämä ontto tunne oli alkanut helpottaa vasta hieman myöhemmin. Aiemmin olin toiminut vuoden vaihtaritutorina ja olin hiljattain aloittanut Helgan speksin käsikirjoitustiimissä.

Eräänä päivänä sähköpostiini kolahti Helga Splash -uutiskirje, jossa kerrottiin, että Helgan kerhotoimintaa aloitetaan uudistamaan. Sydämeni alkoi takoa ja ajattelin, että ehkä tämä on se juttu, josta voisin tehdä opinnäytetyön. Jos perustaisin kerhon.

Muutamaa viikkoa myöhemmin päivänvalonsa näki Helga Club Tupa – Haaga-Helian ”nörttikerho”. Kerho on tarkoitettu kaikille haagahelialaisille opiskelijoille, joita kiinnostaa vähänkin pelit, leffat, sarjat, kirjat jne., ja jotka haluavat osallistua opiskelijatoimintaan matalalla kynnyksellä. Alkuaikoina kerhon toiminta perustui sarjamaratoneihin ja lautapelailuun arki-iltaisin Pasilan kampuksella, ja viime keväästä lähtien kerho on järjestänyt säännöllisesti virtuaalisia partypelisessioita (kuten Jackboxia, lautapelailua ja piirtopelejä) kerhon Discord-serverillä.

Kolmen kombo – kerhon johtajana toimiminen, opparin vääntäminen ja siirtyminen työelämään venäyttivät opintojani puolella vuodella kesään 2020, mutta loppurutistuksen jälkeen tutkintopaperit olivat kourassani. Sain paljon kokemuksia ja hauskoja muistoja kerhotoiminnasta – niin paljon, ettei kaikkea pysty edes luettelemaan. Hauskimpia juttuja ovat olleet rastinpito orientaatioviikolla ja fuksiaisissa, Tuvan syntymäpäivän kunniaksi tehty kakun tuunaus, kerhon lipun askartelu yhdessä ja Discordissa hengailu.

Club Tuvan päähörhönä toimiminen ei kuitenkaan ollut aina pelkkää päivänpaistetta ja kauniita kukkasia. Koska kerhotoiminnassa lähdettiin käytännössä nollasta liikkeelle, aluksi toiminnan organisointi ja markkinointi tuntui raskaalta. Ehkä alkuvaiheessa tuli myös haukattua liian iso pala tapahtumien järjestämisen suhteen. Jos nyt aloittaisin alusta ja tekisin asiat uudelleen, yrittäisin tehdä tapahtumia harvemmin ja käyttää suunnitteluajan huolellisemmin. Toisaalta tekemällä oppii.

Opin enemmän kuin paljon tapahtumien järjestämisestä, erilaisten ihmisten kanssa toimimisesta ja projektinhallinnasta. Varsinkin kerhon alkuajat olivat varsinainen assistenttiprojekti: pääsin kokeilemaan kaikenlaista mielenkiintoista. Löysinpä myös nörtteilyharrastukseen uusiakin mielenkiinnon kohteita, kuten Twin Peaksin ja Star Trekin.  Projektin aikana tutustuin ja ystävystyin moniin eri opiskelijoihin, joita en olisi välttämättä muuten koskaan kohdannutkaan. Parasta on, kun joku on tullut myöhemmin kiittämään kivasta tapahtumasta tai sanomaan, että kerho on auttanut löytämään samanhenkisiä ihmisiä.

Lopuksi kullanarvoiset vinkit kerhotoiminnan järjestämiseen:

  1. Kurssisuoritukset ja työkokemus

Kerhoaktiivina toimiminen voi jouduttaa opintoja, mikäli on tarpeeksi luova. Käytin Club Tupaa esimerkkinä ainakin sosiaalisen median kurssilla, strategiakurssilla ja tietysti opinnäytetyöaiheenani. Tiedän myös, että Tuvan Discord-serverillä oleva highscore-botti on tehty erään tietojenkäsittelijän koulutehtäväksi. Aktiivitehtävillä voi myös täyttää ansioluetteloa.

  1. Miten asiat on tehty muualla?

Kerhotoiminnassa huomasin, että vaikka toiminta olisi uutta, ei pyörää kannata silti keksiä uudestaan. Club Tuvan toimintaa suunnitellessa muista harrastuksistani, kuten partiosta, oli hyötyä. Seurasin myös jonkin verran muiden samankaltaisten kerhojen toimintaa muissa korkeakouluissa. Esimerkiksi taas Nyyti ry:llä on paljon materiaalia ja vinkkejä yhteisölliseen toimintaan.

  1. Pyydä apua ja verkostoidu!

Kavereille ja tutuille kannattaa mainita, kun apua tarvitsee. Ehkäpä jollain tutulla on valmis ratkaisu ongelmaan tai hän kiinnostuu tulemaan mukaan toimintaan? Club Tuvalle löytyi viime keväänä Dungeons&Dragons -pöytäroolipelisession vetäjä kaverinkaverinkaverin kautta. Harmillisesti tämä tapahtui juuri ennen pandemiaa, ja nyt pelinjohtajan etsintä jatkuu jälleen!

Opiskelijakunnan hallitukselta taas saa apua esimerkiksi markkinointiin ja tapahtuman suunnittelun tueksi.

  1. Yhteisöllinen toiminta pandemia-aikana?

Varsinkin nettialustat ovat osoittautuneet kullanarvoisiksi pandemia-aikana. Club Tuvan toiminta on valunut pitkälti Discord-serverille, jossa voi olla yhteyksissä sekä viestitse että puhe- ja videochatillä. Internetin ihmemaa on täynnä erilaisia pelejä, joita voi käyttää aktiviteetteina. Serveri jäänee käyttöön vielä myöhemminkin, vaikka joskus vielä tapahtumat siirtyisivätkin takaisin kampuksille.

  1. Muista antaa itsellesi aikaa.

Yhdessä vaiheessa ajankäytön suhteen oli ongelmia, mutta toisaalta opin rajaamaan itselleni paremmin aikaa. Asetin itselleni säännön, etten enää hoida kerhoon liittyviä asioita enää yhdeksän jälkeen illalla, mikä auttoi palautumaan.

  1. Mistä olet kiinnostunut?

Kerhotoiminnan järjestämisen pitäisi olla pääsääntöisesti hauskaa. Tämän vuoksi kerhon aihe kannattaa miettiä tarkkaan omien kiinnostuksen kohteiden mukaan, vaikka on tietysti myös tärkeää miettiä, mikä kiinnostaisi muitakin osallistujia.

Helga Club Tuvan toimintaan voi tutustua enemmän täällä.

Sonja Fallström

Kirjoittaja on Helga Club Tupa -kerhon perustaja, helgalaisen kerhotoiminnan veteraani ja pesunkestävä nörtti.

Mikäli opiskelet Haaga-Heliassa, voit liittyä opiskelijakunta Helgan jäseneksi.

Meidän tehtävämme on varmistaa sinulle mahdollisimman mutkaton, mieluisa ja ikimuistoinen opiskeluaika.

Viimeisimmät artikkelit