Puistopiknik. Lämmin kevättuuli sivelee poskipäitä, kirjavakuosisen viltin reunoille nojaavat ruohotupot ja puiden oksat vilkuttelevat ohiajaville nelipyöräisille. Kaunis kevätsää on houkutellut myös joukon muita ihmisiä paistattelemaan auringossa.
Vihreitä peltilaatikoita ei näy lähimaillakaan. Lähimpään vessaan pääsee euron pääsymaksulla, tai ostamalla kahvin.
Viereisestä pensasaidasta kuuluu kahinaa. Puiden kukintojen tuoksu alkaa peittyä voimakkaaseen virtsan hajuun. Paperituppo lentää pensaan takana ja tuntematon hahmo nostelee housujaan. Yhtäkkiä piknik ei olekaan enää ihana.
Myös tällaisiin ongelmatilanteisiin kunnan asukas voi vaikuttaa esimerkiksi osallistavalla budjetoinnilla. Osallistava budjetointi toimii esimerkiksi siten, että kunta on määritellyt ja varannut alueelliseen toimintaa määrärahan, jonka käytöstä alueen asukkaat pääsevät päättämään.
Esimerkiksi Helsingin kaupungin OmaStadi-palvelussa asukkaat voivat vuosittain esittää omia ehdotuksiaan sille, miten kaupungin budjettia hyödynnetään. Kunnan asukkaat pääsevät mukaan ehdotusten kehittämiseen yhdessä asiantuntijoiden kanssa, ja kehitysten pohjalta kaikki kunnan yli 12-vuotiaat asukkaat voivat äänestää omaa suosikkiaan, joka pannaan täytäntöön.
Ehdotuksia voivat olla esimerkiksi vessat kaupungin puistoalueelle, levähdyspenkkejä kävelytien varrelle, ulkoilualueen kunnostus tai turvallinen päihteidenkäyttötila.
Opiskelijan kaupunki -tutkimuksen (2019) mukaan 70 prosenttia vastaajista koki, että kuntalaisille tulisi tarjota enemmän osallistumismahdollisuuksia.
Esimerkiksi Helsingissä mahdollisuuksia vaikuttaa on paljon, mutta ongelmaksi muodostuu enemmänkin se, ettei vaikuttamismahdollisuuksista kerrota saavutettavasti. Usein tieto esimerkiksi kaavoituksen kommentointitilaisuudesta, aiemmin mainitusta osallistavasta budjetoinnista tai asukasilloista ei saavuta kuntalaisista sitä kohderyhmää, jotka eivät ole jo valmiiksi kiinnostuneita tai aktiivisia kunnan toimintaan osallistujia.
Osallistumisprosessien viestinnästä tulisi rakentaa ymmärrettävää poistamalla keskustelusta vaikeasti ymmärrettävän sanaston ja kiinnostavaa tiedottamalla laajemmin ja monikanavaisemmin, miten omat vaikuttamismahdollisuudet ja niiden hyödyntäminen ovat vaikuttaneet kunnan tai kaupungin toimintaan.
Äänestämällä sinä voit vaikuttaa suoraan kuntasi toimintaan, mutta myös valita sellaisen ehdokkaan, joka pyrkii luomaan kaupungin tai kunnon päätösprosessista ja vaikuttamismahdollisuuksista avoimempia. Tätä tehtävää toteuttaa esimerkiksi rakentamalla osallistumisprosessien viestinnästä ymmärrettävää ja poistamalla keskustelusta vaikeasti ymmärrettävän sanaston.
Pääkaupunkiseudun opiskelijakuntien kaupunkipoliittinen ohjelma: Kaupungin on aktiivisesti viestittävä kanavissaan vaikuttamismahdollisuuksista, kuten kuntalaisaloitteista ja avoimista valmistelukuulemisista.