Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

BLOGI: Opiskelijat ansaitsevat aidosti maksuttoman ehkäisyn

Pääkaupunkiseudun opiskelijakuntien kaupunkipoliittinen ohjelma: Seksitautien ja raskauden ehkäisyn on oltava maksutonta alle 29-vuotiaille ja korkeakouluopiskelijoille. Heidän on saatava aidosti maksuton ehkäisy, jolla ei ole määräaikaa. Ehkäisytyyppi on saatava itse valita.

Helsingissä tavoite toteutuu osittain. Tällä hetkellä Helsingin kaupunki tarjoaa alle 25-vuotiaille ehkäisypillerit tai ehkäisyrenkaan vuodeksi peruslääkevalikoimastaan sekä kupari- tai hormonikierukan tai ehkäisyimplantaatin siihen saakka, että käyttäjä täyttää 25 vuotta. Kaikille Helsingin terveydenhoitoyksiköt tarjoavat kondomeja sekä kupari- tai hormonikierukan tai ehkäsyimplantin ensimmäisen käyttöönoton. Maksuton ehkäisy on saatavilla kaikille alle 25-vuotiaille, myös ulkopaikkakuntalaisille opiskelijoille ja Helsingin terveyskeskuspalvelut valinneille.

Myös Porvoon kaupunki tarjoaa maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille porvoolaisille. Porvoossa tarjottavat ehkäisyvaihtoehdot eivät sisällä määräaikaa, ainoastaan yläikärajan.

Miksi yläikärajaa tulisi nostaa ja määräajoista luopua?

Ensinäkin, ilmainen ehkäisy vähentää tutkitusti aborttien määrää. Eli tarkennettuna, säästää kunnalta rahaa! Vantaan kaupunki on tarjonnut maksutonta ehkäisyä vuodesta 2013 asti. Vuosina 2013-2014 aborttien määrä väheni 15-19-vuotiaiden keskuudessa merkittävästi, 36 prosenttia. Samana aikana pitkävaikutteisen ehkäisyn käyttö 15-19-vuotiaiden keskuudessa nelinkertaistui, vanhempien naisten keskuudessa käyttö kaksinkertaistui.

Toiseksi, maksuton ehkäisy parantaa kansanterveyttä: Se vähentää sukupolitautien tartuntojen määrää!
Maksuton ehkäisy ja e-pillerien yhteydessä jaettavat kondomit toivat mukanaan positiivisen tuulahduksen Raumalla, joka myös tarjoaa maksutonta ehkäisyä: klamydiatartuntojen määrä laski vuonna 2014 110 tartunnasta 77:ään. Vuonna 2019 klamydiatartunnoista 79% todettiin 15-29-vuotiailla naisilla. Suomessa klamydiatartuntoja saatiin 2019 kokonaisuudessaan 16 178 vuonna 2019, joka oli suurin vuosittainen tartuntatautirekisteriin ilmoitettu määrä.

Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden mediaani-ikä on 26 vuotta. (Minedu) Erityisesti opintotuen piirissä olevan opiskelijan tulot ovat alhaiset, joka voi vaikuttaa ehkäisyn säännölliseen käyttöön, mutta on käytettynä myös lovi opiskelijan kukkarossa. Korkeakouluopiskelijoiden seksuaaliterveyttä ei sovi unohtaa.

Tällä hetkellä maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille on osana hallitusohjelmaa, mutta sen toteutumista ei ole seurattu.

Mikäli opiskelet Haaga-Heliassa, voit liittyä opiskelijakunta Helgan jäseneksi.

Meidän tehtävämme on varmistaa sinulle mahdollisimman mutkaton, mieluisa ja ikimuistoinen opiskeluaika.

Viimeisimmät artikkelit