Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Harjoittelijana Helgassa

Helmikuussa selatessani Instagramia puhelimellani, tuli minulle vastaan yllättävä mahdollisuus. Haaga-Helian opiskelijakunta Helga etsi keväälle harjoittelijaa, jonka tehtäviin kuuluisi eduskuntavaaleihin liittyvä viestintä, vaikuttamistyö sekä yhteisökehittäminen. 

Tuntui kuin kaikki tehtävänkuvauksessa olisivat loksahtaneet yhteen. Olin jo jonkin aikaa etsinyt töitä opintojeni ohelle ja mikä olisikaan ollut parempi paikka kuin korkeakouluni opiskelijakunta. Journalismin opiskelijana viestinnän tehtävissa pystyisin hyödyntämään opinnoistani saamia taitoja. Yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneena halusin myös päästä tekemään vaaleihin liittyviä tapahtumia ja vaikuttamista. Samalla pääsisin lähemmäs opiskelijayhteisöäni, joka pitkän etä- ja itsenäisen opiskelun jälkeen oli jäänyt minulle vieraaksi.

Kirjoitin hakemuksen ja olin viikkoa myöhemmin työhaastattelussa. Pian tämän jälkeen huomasinkin jo lukevani perehdytysmateriaalia. Rekrytointi oli mielestäni nopea ja erittäin positiivinen kokemus.

Työt aloitettuani pääsin suoraan syvään päätyyn. Vaaleihin oli tuossa vaiheessa alle kaksi kuukautta aikaa ja suunnitelmat olivat jo käynnissä. Helga osallistui vaalivaikuttamiseen yhdessä muiden ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien sekä Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOKin ja Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) kanssa. Toteutimme vaalipaneeleita, joihin olin hankkimassa ehdokkaita puhumaan, suunnittelin näihin kysymyksiä ja oli moderoimassa tapahtumaa. Olin mukana tekemässä opiskelijoiden soittokierrosta eduskuntavaaliehdokkaille, mistä mieleenpainuvin hetki oli yli 20 minuutin puhelu Ben Zyskowiczin kanssa. Lisäksi tein Helgan someen erilaisia nostoja liittyen vaaleihin kuten kuinka äänestää ennakkoon, ulkomailla ja varsinaisena vaalipäivänä.

Vaalivaikuttamisen lisäksi pääsin järjestämään erilaisia tapahtumia ja osallistuin suunnitteluun, jonka tarkoitus olisi kehittää yhteisöä. Brändäsin muun muassa vaalien alla Vaalitoriapprot -tapahtuman, joka toivottavasti kehittyy vuosien saatossa. Lisäksi olin järjestämässä Hyvinvointiapprojen verkkototeutusta, joka keräsi yli 150 osallistujaa! 

Olen kokenut Helgan erittäin mieluisaksi työnantajaksi. Olen saanut vapaat kädet toteuttaa itseäni ja tehdä niitä tehtäviä, jotka ovat kiinnostaneet minua. Samalla olen pystynyt edistämään opintojani omaan tahtiin ja tiedän Helgan olevan erittäin joustava, mikäli jokin suoritus vaatisi aikaa toteuttamiseen. Olen myös saanut paljon arvokasta kokemusta vaikuttamisesta ja viestinnästä, joita olen pystynyt hyödyntämään työnhaussa. Näiden tehtävien jälkeen suuntaankin kesäksi viestinnän harjoitteluun Itä-Uudenmaan poliisille.

Kokemuksena vaikuttamistyö opiskelijakunnassa oli silmiä avaavaa. Pyrimme vaalityössä aktivoimaan Haaga-Helian opiskelijoita äänestämään, mikä nykyisessä maailmantilanteessa on erittäin tärkeää. Tilastot näyttävät, että nuoret aikuiset äänestävät muita ikäluokkia vähemmän. Samaan aikaan maailmalla demokratiaa vastaan hyökätty monella eri tavalla. Tiettyjen ihmisryhmien äänestämistä on vaikeutettu, vaalituloksia on väitetty huijauksiksi sekä laillista hallintoa vastaan on aseellisesti hyökätty. Jotta demokratia voidaan jatkossakin säilyttää, se vaatii tulevien sukupolvien osallistumista. Siksi onkin mielestäni tärkeää, että Helga tekee vaalityötä ja kannustaa opiskelijoita käyttämään ääntään.

Helga ja koko opiskelijaliike tarvitsevat jatkossakin aktiivisia toimijoita vaikuttamistyöhön. Tämä on siksi tärkeää, jotta opiskelijoiden ääni saadaan tulevaisuudessakin kuuluville. Vuoden päästä pidetään europarlamenttivaalit, joissa valitaan edustajat Euroopan parlamenttiin. Toivon, että näitä vaaleja varten aloitetaan aikaisessa vaiheessa suunnittelu, jotta tulevaa kampanjaa voidaan onnistuneesti toteuttaa ja aktivoida opiskelijat taas jälleen uurnille.

Toivon myös, että opiskelijaliike pitää aktiivisesti opiskelijoiden tilanteesta koko hallitusneuvotteluiden aikana. On selvää, ettei tulevan hallituskoalitio ole sellainen, joka suhtautuisi erityisen myönteisesti esimerkiksi opintotuen tasokorotukseen. Silti uskon yhteistyön sekä ymmärryksen olevan mahdollista löytää tulevan hallituksen ja opiskelijaliikkeen välillä. Esimerkiksi YTHS:n rahoituksen vahvistaminen voi olla mahdollista saada läpi ja sen tulisikin olla keskeinen tavoite tällä vaalikaudella. Neljä vuotta on pitkä aika eikä totaaliseen välirikkoon ole kenelläkään varaa. 

Koin aikani Helgassa erittäin myönteiseksi. Minulle annettiin vastuuta, tutustuin uusiin ihmisiin ja sain tärkeitä kokemuksia työelämästä. Voinkin siis suositella hakemaan harjoittelua Helgaan!

Otto Hormio
Harjoittelija

Mikäli opiskelet Haaga-Heliassa, voit liittyä opiskelijakunta Helgan jäseneksi.

Meidän tehtävämme on varmistaa sinulle mahdollisimman mutkaton, mieluisa ja ikimuistoinen opiskeluaika.

Viimeisimmät artikkelit