Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Itsestään huolehtiminen auttaa jaksamaan opinnoissa ja kantaa suurta hedelmää työelämässäkin

“Sen minkä nuorena oppii, niin vanhana taitaa” on hyvä sanonta. Sanontaa voisi soveltaa myös “sen minkä korkeakoulussa oppii, niin töissä taitaa”. Korkeakoulussa opiskellessa kerätään arvokasta tietoa tulevaa työelämää varten. Tietoa ei kerätä ainoastaan opiskeltavasta alasta, mutta myös omasta työskentelytavasta, jaksamisesta, hyvinvoinnin ylläpitämisestä ja monesta muusta merkittävästä aihealueesta työelämän kannalta.

Keskitytään tällä erää tuohon hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Olet varmasti kuullut joskus jonkun vaahtoavan lasten ja nuorten liikkumisesta ja hyvinvoinnista. Kuinka urheilu on nykyään kallista, videopelit syövät aikaa liikkumiselta ja siitä, kuinka liikunta on tärkeää kehityksen, sosiaalisten suhteiden ja jopa terveyden kannalta.

Mitään pois ottamatta lapsilta ja nuorilta, mihin katoaa keskusteluissa aina nuoruudesta jo pois siirtynyt ryhmä, kuten opiskelijat? Suomessa on noin 300 000 opiskelijaa. Pelkästään Haaga-Heliassa on jo yli 10 000 opiskelijaa. Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvoinnista ja liikkumisesta jaksavat vaahdota vain heidän edunvalvojansa, kuten opiskelijakunnat ja niiden kattojärjestöt. Nämä organisaatiot koittavat parhaansa mukaan tuoda tämän unohdetun ihmisryhmän huolia päättäjien kuultaville.

Opintojen aikainen hyvinvointi on se, joka kantaa työelämään, johon tunnetusti Suomi tarvitsee jokaisen opiskelijan. Liikkuminen tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia, hyvinvointi tukee opiskelua ja opinnot johtavat kestävään työelämään. Kaikki tietävät sanonnan “hyvinvoiva opiskelija on tulevaisuuden hyvinvoiva työntekijä”.

Yhteiskunnallisen vaikuttamisen lisäksi yksilö voi itse vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa. Täytyy tietysti tiedostaa, että hyvinvointiin liittyy paljon muutakin kuin fyysinen liikkuminen. Tasapainoon taistelevat: lepo, ravinto, ihmissuhteet… Lista on loputon ja asiaa riittäisi, mutta rajataan keskittyminen nyt tällä kertaa liikkumiseen. Kun puhun liikkumisesta, se voi olla kaikkea aina hikiliikunnasta työasentojen vaihteluun asti.

Kanna siis kortesi kekoon yksilönä ja suojele omaa hyvinvointiasi näillä kolmella liikkumiseen liittyvällä vinkillä opintojesi aikana.

 

3 vinkkiä, miten vahvistaa omaa hyvinvointiasi korkeakouluopintojesi aikana.

  • Nappaa Zonelta jäsenyys ja tutustu heidän palveluihin. Helgan jäsenenä saat kaikki Zonen palvelut käyttöösi.
  • Luentojen taukojen aikana tai luentojen välissä poistu tilasta, ehkä jopa ulos asti. Suosi portaita hissien sijasta, mikäli sellaiseen on mahdollisuus. Mikäli luennon pitäjä ei tauota luentoa, voit kysyä olisiko mahdollista pitää pieni tauko. Mikäli ei, niin voit nousta myös hetkeksi seisomaan luokan sivulle tunnin aikana.
  • Paras opiskeluasento on aina seuraava: Seiso, istu jalat ristissä, selkä suorassa, selkä kyyryssä. Ihan sama, kunhan vaihtelet asentoa. Voiko etäluennon aikana liikuskella samalla tai kenties maata?

 

Parannetaan yhdessä kaikkien opiskelijoiden hyvinvointia liikkumisen keinoilla!

Jäitkö kaipaamaan lisää vinkkejä hyvinvoinnin ylläpitoon opintojen aikana?

Ota haltuun Helgan Instagram ja tulee seuraamaan uutta konseptiamme “Wellbeing Wednesday”. Jaamme aina keskiviikkoisin pieniä vinkkejä, harjoitteita ja tietoa miten edistää omaa hyvinvointia opintojen aikana.

 

Julia Tuuri
Helgan yhteisöasiantuntija

Mikäli opiskelet Haaga-Heliassa, voit liittyä opiskelijakunta Helgan jäseneksi.

Meidän tehtävämme on varmistaa sinulle mahdollisimman mutkaton, mieluisa ja ikimuistoinen opiskeluaika.

Viimeisimmät artikkelit