Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Helgan Speksi yhteisöllisyyden luojana

Katsaus menneisyyteen

Vuonna 2017 Helgan Speksin ensimmäinen tuotantotiimi aloitti toimintansa. Heidän työnsä jälkeä päästiin ihailemaan keväällä 2018, jolloin ensimmäiset esitykset Meloni Oy -nimisestä Speksistä pyörähtivät käyntiin. Syksyllä 2018 aloitettiin uuden Rakkaudesta Vankilaan -nimisen Speksin harjoittelut. Joulukuussa 2018 Speksi sai ikioman haalarimerkin, josta syntyi rutkasti iloa opiskelijoille, sillä kukapa ei nyt haalarimerkkejä rakastaisi! Toiseksi viimeisin Kohtalon Sävelet Speksi koki ikävän kohtalon, sillä se jouduttiin perumaan alkaneen koronaviruspandemian vuoksi.

 

Kun lähdin mukaan Helgan ensimmäiseen Speksiin, en todellakaan tiennyt mitä odottaa. Tuskin kukaan olisi tuolloin arvannut, että tulevaisuudessa odottaisi toista vuotta jylläävä maailmanlaajuinen pandemia, joka koettelisi meidän kaikkien jaksamista ja motivaatiota. Näinä vaikeina aikoina yhteisöllisyys on tärkeämpää kuin koskaan.

Yhteisöt ovat opiskelijaelämän suola, jota tässä hetkessä saattaa huomata pitäneensä itsestäänselvyytenä. Ehkä aika on kullannut muistot, kun ajatus puolikkaan luokan majoittamisesta 10 neliön soluhuoneen lattialle viikon kuumimpien opiskelijabileiden jatkojen jäljiltä tuntuu kauniilla tavalla kaihoisalta. Myös yhteisöllisyyden ylläpitäminen vaatii enemmän kuin vieruskaveruutta luennolla tai käytävällä heitettyjä yläfemmoja. Kun maailmantilanne ei tällä hetkellä tarjoa meille mahdollisuuksia yhteisöllisyyteen, on ne luotava itse.

On myös helppoa unohtaa, että osa meistä on tehnyt niin koko ajan. Kaikille opiskeluajan oma heimo ei löydy bileistä, omasta luokasta tai edes samasta koulutusohjelmasta. Silloin tarvitaan Speksin kaltaisia projekteja.

Helgan Speksi on paitsi vuosittainen, täysin opiskelijavoimin toteutettava interaktiivinen musiikkinäytelmä, on se ennen kaikkea yhteisö. Speksi tuo yhteen samanhenkisiä ihmistä yli kampusrajojen vuoden mittaiseen luovaan projektiin, joka antaa osallistujille yhteisen tavoitteen ja luovaa tekemistä opintojen oheen. Speksi pistetiin alun perin aluille hankkeessa, jossa kartoitettiin tarvetta myös toisenlaiselle opiskelijakulttuurille – jotta kaikilla meistä, myös niillä, joilla oma porukka ei löydy pilkun jälkeen solukämpän lattialta, olisi mahdollisuus yhteisöllisyyteen. Siinä Speksi on ainakin omalla kohdallani onnistunut loistavasti.

Aina kaikki ei mene niin kuin haluaisi. Viime vuoden produktion esitysten peruuntuminen koronatilanteen vuoksi oli kova paikka. Niin on ollut myös nähdä uusien opiskelijoiden pettymys siitä, miten perinteinen fuksikokemus on jäänyt vain haaveeksi. Monella meistä on yksinäisempi olo kuin koskaan aiemmin ja silloin yhteisöjen tärkeys korostuu. Voin olla vain kiitollinen siitä, että vaikka viime vuoden Speksikausi huipentui esitysten sijaan Discordissa vietettyihin peli-iltoihin, niin senkin me saimme onneksi kokea yhdessä.

Speksiin lähdettyäni olen onneksi saanut yllättyä muustakin kuin maailmamme myllerryksistä. En osannut odottaa tapaavani suurta osaa rakkaimmista ystävistäni Speksin kautta. En uskonut, että Speksin vetovoima olisi niin vahva, että sen rinnalla opiskelu tuntuisi välillä toissijaiselta. En ylipäätään uskonut löytäväni sitä omaa, kauan kaipaamaani opiskelija-ajan heimoa Speksistä, mutta olen äärimmäisen kiitollinen että niin tapahtui. Ja uskon vakaasti, että niin voi tapahtua kenelle tahansa meistä, kunhan on tarpeeksi rohkea ottaakseen askeleen tuntemattomaan – kuten Speksin henkeen kuuluu.

Helgan Speksi on vuosittain järjestettävä musikaalinäytelmä missä yleisö pystyy osallistumaan interaktiivisesti ja vaikuttamaan näytelmän kulkuun “omstart” huudoilla, joita voi huutaa kesken näytelmän. Omstarthuudossa huutaja voi päättää teeman esimerkiksi: väärinpäin, nopeutettuna, venäjäksi tai vaikka rapbatle tämän jälkeen näyttelijät esittävät edellisen kohtauksen uudelleen sillä teemalla minkä huutaja on sanonut. Lue lisää aiheesta Helgan verkkosivuilla.

Entinen näyttelijä, nykyinen ohjaaja ja aina Speksiläinen

Elina Sivonen 

20.03.2021 Helga vuosijuhliin on 245 päivää jäljellä.

Mikäli opiskelet Haaga-Heliassa, voit liittyä opiskelijakunta Helgan jäseneksi.

Meidän tehtävämme on varmistaa sinulle mahdollisimman mutkaton, mieluisa ja ikimuistoinen opiskeluaika.

Viimeisimmät artikkelit