Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Neuvoja vanhalta konkarilta uudelle opiskelijalle

Hei sinä uusi haagahelialainen! Onnea vielä opintopaikastasi ja tervetuloa Haaga-Heliaan ja sen opiskelijayhteisöön, Helgaan.

Orientaatioviikolla sait paljon tietoa koulustamme, koulutusohjelmastasi, opintojen suorittamisesta, käytännön järjestelyistä ja opiskelijaelämän eri mahdollisuuksista. Tietoa tuli niin paljon, että en ihmettelisi, vaikka olisit unohtanut siitä jo puolet. Niin minulle ainakin aikanaan kävi. Unohtelu ei kuitenkaan ole vakavaa, sillä yhteisöstämme löytyy useita tahoja, joilta voit kysyä neuvoa tarvittaessa. Esimerkiksi tällaisista tahoista voisin mainita oman opinto-ohjaajasi, tutorisi sekä tietenkin Helgan hallituslaiset ja asiantuntijat.

Itse kuulun viimeksi mainittuihin Helgan hallituslaisiin. Opiskelen tietojenkäsittelyä Haaga-Heliassa jo n:tä vuotta (ei puhuta tarkoista luvuista sen enempää), ja olen ehtinyt kokemaan kaikenlaista. Hallituspestini lisäksi olen ollut mukana jos jonkinlaisessa aktiivitoiminnassa, mm. vertais- ja vastuututorina, kerhotoiminnassa, Helgan edustajistossa kaksi kautta, keskusvaalilautakunnassa järjestämässä edustajistovaaleja sekä osana Kaljaasitiimiä rakentamassa suurta opiskelijaristeilyä. Näistä kokemuksista oppineena haluankin nyt jakaa ajatuksia ja vinkkejä opiskelijaelämään liittyen.

Tutoreista tukea ja turvaa
Helgan tutorit (ne lilapaitaiset) tulivat toivottavasti tutuiksi orientaatioviikon aikana. Orientaatioviikon ulkopuolella tutorit harvoin käyttävät tutorpaitojaan, mutta silti he ovat fuksien tukena ja turvana. Tutoreita voit lähestyä matalalla kynnyksellä, he vastaavat joko suoraan kysymykseesi tai ohjaavat sinut sen tahon luo, joka osaa asiassasi auttaa.

Näin vanhana tutorina kannustankin kaikkia fukseja tukeutumaan tutoreihinsa. Ei kannata pelätä kysymysten olevan typeriä tai turhia. Kysymyksiä saa ja kannattaa esittää kaikesta, mikä aiheuttaa ihmetystä. Esimerkiksi itse olen vastannut kysymyksiin, mistä kampukselta löytyy mikäkin tila, kuinka tapahtumalippuja ostetaan, kuinka Helgan kerhotoimintaan pääsee mukaan. Lista kysytyistä kysymyksistä on pitkä, eikä yksikään niistä ole ollut turha.

Tutorit ovat myös turvasi, jos kohtaat vaikeuksia opintojen alkuaikoina. Jos et vaikkapa orientaatioviikolla vielä löytänyt kavereita aloitusryhmästäsi ja koet yksinäisyyttä, voit pyytää tutoreitasi järjestämään ryhmälle yhteistä ajanvietettä ja auttamaan enemmän ryhmäytymisessä. Tiedän, että itse ainakin olisin halunnut tietää, mikäli yksikään fukseistani koki yksinäisyyttä, jotta olisin voinut heitä auttaa.

Muutama sana haalareista
Opiskelijatapahtumien aikaan kaupunkien katukuvaa piristävät erilaisissa haalareissa kulkevat opiskelijat. Haalareiden käyttäminen on Ruotsista Suomeen rantautunut perinne, joskaan ei pakollinen sellainen. Mikäli et halua haalareita käyttää, niin sinulla on kaikki oikeus osallistua kaikkiin tapahtumiin myös ilman opiskelijahaalareita. Ja vaikka itse käyttäisit haalareita, muista ettei muiden silti tarvitse niitä käyttää. Älä siis koskaan painosta muita haalareiden käyttöön.

Haalarit toimivat eräänlaisena opiskelijaelämän cv:nä. Käymällä tapahtumissa voit saada haalarimerkkejä kiinnitettäväkseni haalareihin. Merkit kiinnitetään itse ompelemalla, niitä ei siis liimata eikä äitiä pyydetä ompeluavuksi. On kunnia-asia ommella omat merkit kiinni. Suosittelen panostamaan laadukkaaseen ompelulankaan. Omiin haalareihini olen joutunut ompelemaan merkkejä uudelleen kiinni, kun halvat langat ovat katkeilleet ja merkit alkaneet repsottamaan.

Merkkien sijoittelussa kannattaa pohtia sitä, kuinka paljon aiot käydä opiskelijatapahtumissa. Jos käyt tapahtumissa harvoin, voit sijoitella merkkejä kauemmaksi toisistaan, jolloin haalarin näyttävät nopeammin täydemmiltä. Mikäli taas aiot käydä tapahtumissa enemmän, kannattaa merkit alusta asti sijoittaa mahdollisimman lähekkäin. Tämä siksi, että haalarit täyttyvät yllättävän nopeasti ja jos merkkejä ompelee hieman sinne ja tänne, jää niiden väliin usein hankalia koloja ja isommille merkeille on silloin vaikeampi löytää paikkaa.

Haalarit ja wc-jonot. Julkisissa vessoissa joutuu usein jonottomaan (ainakin naisten wc:den puolella), eikä opiskelijatapahtumat ole tässä minkäänlainen poikkeus. Tätä asiaa usein pahentaa opiskelijahaalarit. Haalareiden sitominen kestää toisilla pidempään ja toisilla se on nopeampaa. Jos se jäädään tekemään wc-koppiin, joutuvat muut jonottamaan sen verran pidempään. Ota siis muut huomioon ja sido haalarisi vasta wc-kopin ulkopuolella. Kopista voi hyvin poistua niin, että vyö pitää haalarit ylhäällä ja ulkopuolella voit sitten rauhassa asetella haalareitasi, kunnes olet niihin tyytyväinen.

Opiskelijatapahtumat tuovat vaihtelua arkeen
Opiskelijatapahtumat, nuo opiskelijaelämän suola. Erilaisiin tapahtumiin liittyy erilaisia perinteitä, jotka oppii, kun käy tapahtumissa. Jokainen meistä on ollut fuksi joskus ja ymmärtää, etteivät uudet opiskelijat välttämättä heti tiedä kaikkia perinteitä. Niistä ei siis ole tarpeen kokea stressiä.

Opiskelijakulttuuria on kritisoitu (osin syystä) alkoholipainotteisuudesta. Muista kuitenkin, että jokaiseen tapahtumaan saa aina osallistua myös alkoholittomana. Äläkä koskaan painosta muita juomaan alkoholia! Jos kohtaat painostusta missään tapahtumassa, ole rohkeasti yhteydessä joko tapahtuman järjestäjiin tai häirintäyhdyshenkilöihin.

Approt ovat yleisin opiskelijatapahtuma, joiden ideana on kiertää ennalta määriteltyjä baareja ja kerätä niistä leimoja juoman oston yhteydessä. Approja varten suosittelen hankkimaan kaulassa pidettävän avainnauhan, jossa voit tapahtuman ajan pitää appropassia. Olen aiemmin hävittänyt lukuisia appropasseja, kun ne ovat päässeet tippumaan taskusta. Samasta syystä appropassiin kannattaa aina kirjoittaa oma nimi ja puhelinnumero, jotta kadonnut appropassi voidaan tarvittaessa palauttaa sinulle.

Sitsit: akateeminen pöytäjuhla, jossa syödään, juodaan ja lauletaan juomalauluja. Sitseihin kuuluu myös erilaisia sääntöjä ja sääntöjen rikkomisesta sitsien vetäjä, eli toastmaster, määrää rangaistuksia. Sääntöjä tai rangaistuksia ei kannata pelästyä. Säännöt ovat olemassa, jotta tapahtuma saadaan pidettyä sujuvana ja mukavana kaikille. Säännöt kerrataan aina tapahtuman alussa, joten niitä ei tarvitse tietää ennalta. Rangaistukset taas ovat luonteelta leikkimielisiä, eikä niiden tarkoitus ole aiheuttaa traumoja osallistujille. Jos saat rangaistuksen, joka aiheuttaa sinulle jonkinlaista ahdistusta, voit pyytää rangaistuksen vaihtamista. Itse olen kerran pyytänyt rangaistuksen vaihtamista johtuen terveydellisistä syistä. Rangaistus vaihdettiin ja tapahtuma jatkui. Omat rajat on hyvä tiedostaa ja niistä saa pitää kiinni myös opiskelijatapahtumissa. Sitseillä on myös yleensä oma, tapahtuman teemaan sopiva pukukoodi, eikä haalareita yleensä käytetä. Laita siis haalarit sitseille vain, jos se on erikseen pukukoodissa mainittu.

Vuosijuhlat ovat arvokas akateeminen pöytäjuhla, hienostuneempi versio sitseistä. Vuosijuhlilla, eli vujuilla, ei kuitenkaan ole sääntöjä tai rangaistuksia. Meno on hillitympää ja ohjelma on laajempi sisältäen esimerkiksi paljon puheita. Vuosijuhlilla on oma pukukoodinsa, yleensä tumma puku/iltapuku. Pukukoodin noudattaminen osoittaa kunnioitusta arvokasta tapahtumaa kohtaa, noudata siis sitä osallistuessasi tapahtumaan. Suosittelen ainakin oman aine-/paikallisjärjestön vuosijuhlille osallistumista vähintään kerran, sillä kokemuksena se eroaa selvästi muista opiskelijatapahtumista.

Löydä yhteisösi
Se, jos opiskelijatapahtumissa juokseminen ei ole sinun juttusi, ei haittaa mitään. Jokainen meistä on omanlaisensa persoona, eikä kaikki aktiviteetit toimi kaikille. Älä siis turhaan yritä väkisin muuttua bilehileeksi ja tuhlaa aikaasi sellaiseen, mistä et oikeasti pidä. Yksin ei silti tarvitse jäädä, sillä Haaga-Heliasta löytyy paljon muutakin toimintaa opiskelijoille. Esimerkiksi Helgan kerhotoiminnasta voit löytää mielestä tekemistä ja samanhenkistä seuraa.

Itse löysin yhteisöni aikanaan tutoroinnin kautta. Tiesin jo omalla orientaatioviikollani haluavani tutoriksi, ja kun seuraava tutorhaku koitti, täytin hakemuksen välittömästi. Tutorina pääsin tutustumaan upeisiin ihmisiin, joista löysin myös hyviä ystäviä. Tutorointi toimi kohdallani myös eräänlaisena porttina muuhun aktiivitoimintaan. Olen päätynyt opiskelija-aktiivina tekemään paljon sellaisia asioita, joita en etukäteen kokenut kiinnostavaksi. Kuitenkin monesta asiasta olen löytänyt mielenkiintoisia puolia ja samalla oppinut lisää itsestäni. Kannattaa siis lähteä rohkeasti mukaan erilaiseen toimintaan, sillä parhaimmillaan voit löytää itsellesi uuden intohimon!

Varaa aikaa hyvinvointiin
Viimeisenä vinkkinäni (kiitos, jos jaksoit lukea tänne asti!) haluan muistuttaa sinua varaamaan aikaa myös omaan hyvinvointiisi. Kalenteri täyttyy herkästi opinnoista, erilaisista tapahtumista, harrastuksista, töistä jne. Jätä kalenteriisi myös täysin tyhjiä hetkiä, jotta voit joskus myös spontaanisti tehdä aivan mitä itseäsi huvittaa. Tee tilaa myös liikunnalle ja palautumiselle, ne unohtuvat opiskeluiden aikana liian helposti. Jos kalenterisi täyttyy liikaa, uskalla sanoa myös ’ei’. Pidä huolta itsestäsi, sillä sitä ei tee kukaan puolestasi.

Mari Rautanen
Helgan hallituksen jäsen 2023
Tradenomi, tietojenkäsittelyn koulutusohjelma

Mikäli opiskelet Haaga-Heliassa, voit liittyä opiskelijakunta Helgan jäseneksi.

Meidän tehtävämme on varmistaa sinulle mahdollisimman mutkaton, mieluisa ja ikimuistoinen opiskeluaika.

Viimeisimmät artikkelit