Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Tämän vuoksi hain edustajistoon: ”Turha valittaa, jos ei vaikuta”

Tässä vaiheessa varmasti kaikille Helgan someja seuraaville on kohtuullisen selvää, että käynnissä on jälleen VAALIsyksy. Kyllä vain.

Näin korkeakouluopiskelijana tuntuu toisinaan siltä, ettei sitä muuta tapahdukaan kuin vaaleja, sillä heti kun edelliset vaalit, oli ne sitten kunnallis- tai eduskuntavaalit, niin heti seuraavana ollaan jo päättämässä oman opiskelijakunnan korkeimman päättävän elimen toimijoista. Opiskelijakunnan korkeinta päätäntävaltaa käyttää edustajisto. Edustajisto valitsee hallituksen, joka suorittaa operatiivista toimintaa, päättää mitä hallituksen kuuluu tehdä päättämällä toimintasuunnitelmasta ja kuinka paljon siihen tekemiseen saa käyttää rahaa, eli päättää myös budjetista.

Ketkä edustajiston jäsenet sitten valitsevat? No Helgan jäsenet tietenkin. Kaikki jäsenet, jotka ovat uusineet jäsenyytensä viimeistään 18.10.2021 aikana ovat oikeutettuja äänestämään vaaleissa. Äänestysaika on 27.10.-3.11.2021. Tulos julkaistaan 3.11.2021

No mikä järki tässä kaikessa sitten oikein on?

Budjeteista ja toimintasuunnitelmista päättäminen ei välttämättä kuulosta kovin mielekkäältä, mutta voin luvata, että edustajistossa toimiminen on paljon muutakin kuin vain turhan jäyhiltä tuntuvien päätösten tekemistä. Lähdin itse joitain vuosia sitten mukaan toimintaan koska koin, etten muutoin saa opiskeluajastani tarpeeksi irti. En kokenut fuksivuonnani hirvittävän kovaa yhteenkuuluvuutta Haaga-Heliaan, enkä rehellisesti sanottuna edes tiennyt koko Helgasta. Halusin päästä vaikuttamaan. Halusin vaikuttaa siihen, miten Haaga-Helia toimii ja tukee opiskelijoitaan.

Törmäsin sitten sattuman kautta mainokseen, vai olikohan se Jodel-postaus, jossa haastettiin seuraavilla sanoilla “Turha valittaa, jos ei vaikuta.” Jostain syystä se postaus osu ja upposi. Päätin ottaa selvää, miten ehdolle asetutaan ja lopulta pääsinkin mukaan, kun tarpeeksi moni tuttuni käytti äänivaltansa minun äänestämiseeni. Lopulta viihdyinkin toiminnassa niin hyvin, että päädyin hakemaan jatkoa useampaankin kertaan, siinä onneksi onnistuen.

Mun mielestä ehdolle asettumisessa ei ole tärkeintä se, miten paljon osaa tai tietää, oikeastaan yhtään mistään, täytyy enemmin omata aito halu vaikuttaa ja riittävästi istumalihaksia sekä kärsivällisyyttä.Jos sitten mietit, mihin pitäisi olla intoa vaikuttaa, niin mietipä omia opintojasi. Löytyykö opinnoistasi, koulutusohjelmastasi, kampuksestasi tai oikeastaan ihan mistä vaan opiskelijoiden arjesta liittyvästä jotain mihin haluaisit vaikuttaa? Jos löytyy, on edustajisto sinulle oikea paikka. Edustajistosta ei suoraan tehdä näihin asioihin vaikuttavia toimia, vaan ohjata valittua hallitusta toimimaan.

Lue lisää vaaleista ja ehdolleasettumisesta Helgan vaalikuulutuksesta täältä.

Mikäli opiskelet Haaga-Heliassa, voit liittyä opiskelijakunta Helgan jäseneksi.

Meidän tehtävämme on varmistaa sinulle mahdollisimman mutkaton, mieluisa ja ikimuistoinen opiskeluaika.

Viimeisimmät artikkelit