Näin kesän alkaessa haluamme kertoa teille työharjoittelun ja kesätyön oikeuksista. Työharjoittelu on yksi tärkeimmistä osista korkeakoulututkintoa, ja sen voi tehdä monella tavalla. Sen voi esimerkiksi yhdistää kesätöihin, jolloin harjoittelun oikeudet hieman muuttuvat. Molemmissa on kuitenkin tärkeää se, että kaikki oikeudet tulevat toteen, ja se että harjoittelijaa/kesätyöntekijää kohdellaan molemmissa oikeudenmukaisesti.
Helga kannustaa palkallisiin harjoitteluihin. Työharjoittelussa et ole korvaamassa työntekijöitä, vaan olet oppimassa, ja sinulla on oikeus saada ohjausta. Muista pyytää harjoittelusta todistus. Todistusta tarvitset hakiessasi harjoittelusta opintopisteitä, ja voit käyttää sitä myös työtodistuksen tavoin ansioluettelossa. Jos harjoittelussasi tulee ongelmia, on hyvä olla yhteydessä harjoitteluohjaajaan. Muista ottaa harjoittelusta kaikki irti, sillä se tuo sinua lähemmäs oman alasi tehtäviä ja usein harjoittelupaikan kontakteilla voi saada opiskelun jälkeisen työpaikan.
Kesätöissä oikeutesi vastaavat työntekijän oikeuksia, eli palkan pitää olla oikeudenmukainen ja sen pitää sisältää kaikki lisät ja korvaukset, jos sellaisia on. Jos työpaikalla on käytössä työehtosopimus, tulee sitä noudattaa. Kesätyöstä täytyy myös saada vuosilomat, joko lomapäivinä tai -rahana. Työssäkäyvänä on suositeltavaa kuulua ammattiliittoon, ja ammattiliittojen jäsenyydet ovat usein opiskelijoille ilmaisia. Ammattiliitot tarjoavat usein esimerkiksi lakiapua, josta on hyötyä mikäli kohtaat ongelmatilanteita.
Yllä mainitut asiat on hyvä pitää mielessä harjoitteluun tai kesätyöhön lähtiessä. Muista, että apua voi ja pitää pyytää, mikäli sitä tarvitsee. Näin lopuksi haluan toivottaa kaikille onnea tulevaan harjoitteluun/kesätyöhön.
Kirjoittajana Emil Aalto
Helgan hallituksen jäsen 2022