vaikuta kanssamme
Vaikuttaminen opiskelijakunnan näkökulmasta
Opiskelijakunta tekee vaikuttamistyötä kuntatasolla yhteistyössä pääkaupunkiseudun opiskelijakuntien sekä World Student Capital ry:n kanssa. Vaikuttamistyötä tehdään esimerkiksi yhteisillä kannanotoilla, lobbaustapaamisilla sekä keräämällä dataa opiskelijoiden hyvinvoinnista. Tämän lisäksi opiskelijakunta osallistuu erilaisiin työpajoihin ja muihin tilaisuuksiin, joissa se tuo opiskelijoiden tarpeet päättäjien, lautakuntien ja kunnan muiden toimielinten kuuluville.
Kuntavaalikeväänä Helga on julkaissut blogisarjaa, jonka tarkoituksena on kertoa pääkaupunkiseudun opiskelijakuntien kaupunkipoliittisen ohjelman kannoista sekä kuntavaaleissa äänestämisen merkityksestä. Voit tutustua blogeihin alta.
Julkisen liikenteen varassa
Asuntojonossa
“Vasta Helsinkiin muuttaessani huomasin olleeni etuoikeutettu”
Jokainen ansaitsee turvallisen asuinalueen
Opiskelijat ansaitsevat aidosti maksuttoman ehkäisyn
Pääkaupunkiseudun opiskelijakuntien kaupunkipoliittinen ohjelma
Pääkaupunkiseudun opiskelijakuntien kaupunkipoliittinen ohjelma on tarkoitettu työkaluksi opiskelijavaikuttajille sekä kertomaan kuntapäättäjille tulevan vaalikauden ajan kuinka opiskelijoiden mielestä pääkaupunkiseutua tulisi kehittää.
Kaupunkipoliittinen ohjelma on jaettu neljään osioon: Liikenne, Asuminen, Palvelut ja Osallisuus.
Kaupunkipoliittinen ohjelma on luotu yhdessä pääkaupunkiseudun opiskelijakuntien kanssa ja päivitetty vuonna 2020.
Alta voit lukea kaupunkipoliittisen ohjelman pääpiirteet. Koko kaupunkipoliittisen ohjelman pääset lukemaan täältä.
Kaupunkipoliittinen ohjelma
Asuminen ja kaavoitus
Opiskelijat ovat monipuolinen ryhmä, jolla on erilaisia tarpeita asumiseen. Siksi opiskelija-asuntojen tarjonnassa ja rakentamisessa on huomioitava opiskelijoiden erilaiset toiveet, tarpeet ja perhetilanteet sekä esteettömyys. Opiskelija-asumisen tärkeimpiä tavoitteita ovat kohtuuhintainen, laadukas, viihtyisä ja ekologinen asuminen. Opiskelija-asuntoja on rakennettava riittävästi.
Opiskelija-asumisen rakentamisessa on huomioitava asumisen muuttuvat trendit ja opiskelijoiden vaihtelevat sekä monipuoliset asuntotarpeet. Soluasumisen sijaan on panostettava yksiöiden ja kaveriasumiseen soveltuvien asuntojen rakentamiseen. Pääkaupunkiseudulla opiskelevalla on oikeus kohtuuhintaiseen opiskelija-asumiseen oman kampuksen läheisyydessä ja hyvien kulkuyhteyksien varrella. Opiskelija-asuntoja ei tule keskittää suuriksi opiskelija-asuntokeskittymiksi, vaan niiden on sijaittava monipuolisilla asuinalueilla hyvien palveluiden ja kampusten läheisyydessä. Eriytymisen ehkäisy on huomioitava uusien asuinalueiden ja täydennysrakentamisen kaavoituksessa.
Kaupunkiympäristön on oltava siisti sekä turvallinen ja sen viihtyvyyteen on panostettava. Kaupunkikulttuurin kehittämisessä on kiinnitettävä huomiota yhteisöllisyyteen esimerkiksi parantamalla edellytyksiä järjestää tapahtumia asuinalueilla. Viheralueiden kustannuksella ei tule rakentaa, ja luonto on säilytettävä osana kaupunkikuvaa.
Palvelut
Opiskelijoiden on saatava asuin- ja opiskelupaikastaan riippumatta ennaltaehkäisevää ja monipuolista terveydenhuoltoa. Ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon järjestää ensisijaisesti Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiö. Kaupunkien palveluiden on oltava laadukkaasti saatavilla vähintään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kaikilla palveluilla on oltava laadulliset kriteerit ja mittarit, joiden avulla varmistetaan ja kehitetään palveluiden laatua ja saatavuutta.
Kaupunkien on tarjottava monipuolisesti maksuttomia harrastus- ja vapaa-ajan mahdollisuuksia. Kaupunkien on suhtauduttava yleisötapahtumien ja muun oma-aloitteisen toiminnan järjestämiseen myönteisesti ja kannustavasti.
Kaupungin palvelujen on oltava aina mahdollisimman esteettömiä ja ekologisia.
Liikenne
Pääkaupunkiseudulla opiskelijat sekä muut ihmiset liikkuvat julkisen liikenteen avulla helposti, vaivattomasti ja ekologisesti. Kaikille opiskelijoille myönnetään huomattava alennus julkisen liikenteen palveluista. Julkisen liikenteen verkosto on kattava ja yhdistää kampukset toisiinsa, mikä tekee liikkumisesta helppoa.
Pyörien ja yksityisautoilun yhdistämiseksi keksitään uusia tapoja, joiden avulla ne ovat luonteva osa julkista liikennettä. Pyörällä liikkuminen on sujuvaa ja turvallista koko pääkaupunkiseudulla. Julkinen liikenne painottuu raiteille. Yhteiskäyttöautot ja niiden kaltaiset palvelut ovat kaikkien saatavilla ja niille luodaan puitteet kaupunkien toimesta.
Osallisuus
Opiskelijan kaupunki -tutkimuksen (2019) mukaan 70 prosenttia vastaajista koki, että kuntalaisille tulisi tarjota enemmän osallistumismahdollisuuksia. Nuorten ääni on saatava kuuluviin kaupunkien päätöksenteossa. Nuorille on mahdollistettava vaikuttamismahdollisuuksia, jotka eivät vaadi laajamittaista sitoutumista ja ovat mielekkäitä. Myös ehdokkaaksi asettumisen ja äänestämisen on oltava mahdollisimman vaivatonta.
Samassa tutkimuksessa 38 prosenttia vastaajista koki, ettei tiedä tarpeeksi omista vaikuttamismahdollisuuksistaan. Vaikuttamismahdollisuuksista tiedottamisen on oltava näkyvämpää. Kaikille kaupunkilaisille on tarjottava yhdenvertaiset mahdollisuudet vaikuttaa kotikaupungissaan.